Vágólapra másolva!
Az Australian Open harmadik napján megkezdődött a párosok versenye és a Michaella Krajicek, Szávay Ágnes holland-magyar kettős nagy csatában nyert a tizenötödik kiemelt duó ellen. Az egyéniben már 32 közé kerülésért játszottak és a nőknél Davenport, Henin-Hardenne, Serena Williams, a férfiaknál Ljubicic, Gaudio és Ancic is nyert.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Egyre melegebb van Melbourne-ben, a hőmérő higanyszála a harminc fokot ostromolja és a következő napokban fokozódik a kánikula. Nem egészséges ilyenkor a napon tartózkodni, de egy profi teniszező nem mérlegelhet - a mai élsport, mint tudjuk, nem a hosszú élet titka.

Az egyéni selejtezőben már az első fordulóban kiesett Szávay Ágnes majdnem lemaradt a páros főtábláról is. Eredetileg a holland Michaella Krajicekkel akart indulni, de '96-os a wimbledoni bajnok féltestvére decemberben azzal hívta fel, hogy az őt menedzselő cég arra kötelezte, az orosz Nagyja Petrovával induljon Melbourne-ben.

Nem egyszerű az utolsó hetekben párt találni egy Grand Slamre, főleg Szávay ranglistájával. A finn Emma Laine maradt, de vele nem fért volna fel a 64-es táblára, mert az egyesre koncentráló játékosok közül egyre többen neveznek a párosra is (az is pénz!).

Az utolsó pillanatban azonban jelentkezett Krajicek, mondván, Petrova lemondta a közös indulást, így pár nélkül maradt: életbe léphetett a tinik eredeti terve. Ennyit az előzményekről, no meg azt sem árt tudni, hogy nem alkalmi kettős alakult, régóta ismerik egymást. A Daniilidou, Medina-Garrigues görög-spanyol duó nem tűnt ideális, első fordulós ellenfélnek, de a lányok tudták, hogy azért a helyzet nem reménytelen.

A 14-es pálya körül, ahogy az ilyenkor lenni szokott, gyülekeztek a magyarok szerda délelőtt. A szurkolás, a biztatás garantált volt majd 16 ezer km-re az otthontól, de Szávay ehhez már hozzá szokhatott tavaly. Szükség is volt a bátorító bekiabálásokra, mert az elmúlt hetek eredményei nem tettek jót az önbizalmának.

Igaz, ez szerencsére nem látszott a játékán, inkább a holland bizonytalankodott, nem tudta hozni az adogatójátékát. A nyitójátszmában sokáig a kiemeltek vezettek, de a hajrára feljavultak a fiatalok. A második szettben megint Szávayék futottak az eredmény után, 2:5-ről még szépítettek 4:5-re, de a fordulat elmaradt.

A döntő játszmában előbb 4:2-nél Szávaynak labdája volt az 5:2-höz, majd 5:3-nál Krajicek adogathatott a győzelemért, de az ünnepléssel még várni kellett. Szerencsére a görög teljesen elfelejtett szerválni, a két utolsó adogatójátékában összesen hét kettős hibát ütött!

Nem túl sportszerűen, megpróbálta kizökkenteni a győzelem felé haladó riválisokat: 4:5, 0:30-nál lefeküdt a pályára és eljátszotta, hogy kiment a bokája. Nem jött be! A magyar-holland duó 2 óra 13 perces mérkőzésen 7:5, 4:6, 6:4-re nyert. Külön öröm, hogy a négy játékos közül egyértelműen Szávay Ágnes teniszezett a legjobban, a leglátványosabban.

Az egyéniben eddig nem okoztak szenzációt az esélyesek. A tét már a 32 közé kerülés, de a nőknél mindenki győzött a sztárok közül. Lindsay Davenport és Justine Henin-Hardenne is bizonytalankodott ugyan egy kicsit, de ezt tudjuk be a kánikulának. A férfiaknál hangosan ünnepeltek a horvát hívek és erre minden okuk megvolt. A horvát, a szerb és a görög szurkolók ma már épp úgy hozzá tartoznak az Australian Openhez, mint korábban a svédek. A skandinávok manapság is csoportosan jönnek át a télből, míg a többi festett arcú, egyen szerelésben vonuló szurkoló helyi emigránsokból verbuválódik, akikben két hétre fellángol a nemzeti öntudat.

Szóval a horvátok és a görögök ma joggal hangoskodtak, énekeltek. Ljubicic és Ancic könnyedén győzött, a ciprusi görög Baghdatis pedig öt játszmában bizonyult jobbnak a tizenhetedik kiemelt cseh Stepaneknél. Búcsúzni kényszerült a tavalyi US Open elődöntőse Robby Ginepri, hiába vezetett 2:0-ra a selejtezőből érkezett Gremelmayr ellen, a végén, mint a fociban, a német mosolyoghatott.