Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia éremesélyesként lép jégre a keddtől vasárnapig tartó lyoni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, amely a február 10-én kezdődő torinói téli olimpia kontinentális főpróbája.

A 2004-ben Európa-bajnok tiszaújvárosi versenyző arról számolt be, hogy jól sikerült a szokásos tíznapos svédországi felkészülése, s most már "minden a helyére került" a programjaiban.

"Összeállt a rövidprogramom és a kűröm is. A legfontosabb, hogy mindkétszer hibátlanul fussak, mert ha ez sikerül, akkor van esélyem ismét dobogóra állni. Márpedig ez a célom" - mondta a francia városba vasárnap megérkezett Sebestyén. Hozzátette: rendkívül kiegyenlített a mezőny, ezért szerinte csak az nyerhet, aki mindkétszer megközelítőleg a legjobbját nyújtja.

Mindehhez hozzátette, az új pontozási rendszer szempontjait figyelembe véve a kűr összekötő elemeit nehezíteni kellett. A változtatás miatt sokáig nem tudott pihenni az ugrások után, de mint mondta, mostanra már fizikálisan is végigbírja a szabadkorcsolyázást. "A körülmények jók, a csarnok barátságos, így minden adott a jó versenyhez és egy jó eredményhez" - bizakodott a tavaly hatodik helyen végzett magyar műkorcsolyázó.

A jégtáncosoknál az első tízbe kerülést várja magától a kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila duó, de az igazi az lenne, ha sikerülne javítani a tavalyi tizedik helyezésen. A tavalyelőtt negyedik Pavuk Viktória jó szereplése azért kérdéses, mert az egy éve elszenvedett súlyos sérülése miatt nemrég ismét több hetet ki kellett hagynia, az országos bajnokságon sem tudott elindulni. Ezzel együtt, ha sikerült utolérnie magát, akár az élmezőnyben is végezhet. Tóth Zoltánnak és a rendkívül fiatal Nagy Zsuzsanna, Elek György jégtáncpárosnak a tisztes helytállás a célja.

Ami a legnagyobb favoritokat illeti, nem lenne meglepetés, ha mind a négy számban címvédés történne, ami négy orosz győzelmet jelentene. Tavaly a férfiaknál Jevgenyij Pljuscsenko, a nőknél Irina Szluckaja, a párosoknál a Tatyjana Totmjanyina, Makszim Marinyin duó, a jégtáncosoknál pedig a Tatyjana Navka, Roman Kosztomarov kettős diadalmaskodott.

A program
kedd: jégtánc kötelező 14 ó, megnyitó 18:30 ó, páros rövidprogram 19 ó
szerda: női rövidprogram 12:15 ó, páros kűr 19 ó
csütörtök: jégtánc original 13:30 ó, női kűr 18:30 ó péntek: férfi rövidprogram 12:15 ó, jégtánc kűr 18:30 ó szombat: férfi kűr 14:30 ó vasárnap: gála 15:15 ó

A címvédők
férfiak: Jevgenyij Pljuscsenko (orosz)
nők: Irina Szluckaja (orosz)
páros: Tatyjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (orosz)
jégtánc: Tatyjana Navka, Roman Kosztomarov (orosz)

A magyarok tavalyi eredményei
férfiak: 29. Tóth Zoltán
nők: 6. Sebestyén Júlia, 19. Póth Diána, 24. Pádár Bianka
jégtánc: 10. Hoffmann Nóra, Elek Attila