Vágólapra másolva!

Kazahsztán a csúcsra segítette kerékpárosát

A kazah Alexandre Vinokourov győzelmével zárult az idei spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta. Győzelme korántsem nevezhető papírformának, annak ellenére, hogy "Vinót"" az utóbbi időben az esélyesek között tartják számon, amikor csak rajthoz áll.

Idén azonban rengeteg körülmény nehezítette a kazah versenyző felkészülését. Új támogatót kellett találni, miután rendőrségi ügyek miatt a főszponzor kiállt a Liberty-csapat mögül. A helyzetet maga Vinokourov oldotta meg: személyes jóbarátja, a kazah miniszterelnök, Danial Akhmetov közbenjárásával állami vállalatok szálltak be a szponzorálásba, a csapat új neve - Kazahsztán fővárosa után - Astana-Würth Team lett (Vinokourov pedig a versenyzés mellett gyakorlatilag a csapatfőnök szerepét is betölti egyben).

Így indult el "Vino" a Vueltán, idén mindössze 30 napnyi versenyzéssel a lábában. Az első hegyi szakaszon másfél percnél is több időhátrányt szedett össze fő riválasiaval szemben. Lelkileg sem ő, sem csapata nem tört meg, a második héten két szakaszt is megnyert, és összetettben feljött az ötödik helyre. A hegyeken már látszott, hogy erősebb, mint spanyol ellenfelei, de az utolsó héten, az emlékezetes 17. szakaszon, lejtőn ledolgozta hátrányát, átvette az aranysárga trikót, amelyet a verseny végéig meg is tudott tartani.

Forrás: EPA



Vinokourov elmondása szerint a jövő évi Tour de France-on is a maximumot szeretné nyújtani, a francia körverseny megnyerésével a legnagyobb álma is valóra válhatna. Ez sikerülhet is neki, hiszen ezzel a győzelmével a verseny egyik legnagyobb esélyeseként ül majd a kerékpárra.

Konkoly Gábor