Vágólapra másolva!
A szabadfogású birkózó-válogatott egyik szépreményű versenyzője az idei esztendőben Európa-bajnoki bronzérmet nyerő Hatos Gábor. A 23 éves fiatalember Szombathelyen kezdte sportpályafutását, és nagy utat járt be, míg a nemzeti csapat egyik alapembere lett.

- Mondhatom azt, hogy az idei év eddig az egyik legeredményesebb esztendeje?
- Egyetértek, hiszen a nemzetközi versenyeken ilyen eredményesen a felnőttek között még soha nem szerepeltem. Már a tavaszi felkészülés is jól sikerült, és ennek volt betudható a Moszkvában nyert bronzérmem az EB-n. Ami az edzéseket illeti, most sem lehet okom panaszra, hiszen sokat dolgoztam, egy kicsit el is fáradtam, de tudom, hogy a vb még nehezebb lesz, mint a kontinensviadal, így duplázott erővel készültem.

- Mekkora pozitív töltést jelent számára, hogy tavasszal már állhatott dobogón a 74 kilogrammosok mezőnyében, és ezzel eddigi karrierje legszebb érmét nyerte?
- Nagyon sokat. Sokkal többet tréningeztem, mint azt megelőzően, mind fizikailag, mind technikailag számottevően fejlődtem. Hatalmas motiváció, ha az embernek sikerélménye van, utána nagyobb energiákat tud felszabadítani.

- A fizikai fejlődést értem, de elmagyarázná, hogy technikailag miként képzi magát?
- Egy-egy fogásszituációt több ezer alkalommal megismétlek, hogy a véremmé váljon, minden idegpályám ráálljon, amikor a tarsolyból elő kell húznom a legjobb megoldást. Nincsenek itt nagy titkok. Csak edzeni kell rendületlenül.

- Milyen a formája világbajnokság előtt?
- A kontrollmérkőzések azt bizonyítják, hogy az edzettségi állapotom kielégítő, és a felkészülési szakasz ezen szakaszához képest jól állok. Örülök, hogy már nem a 66 kilogrammban indulok, így a fogyasztás gyötrelmeit sem kell olymértékben átélnem, mint tavaly. A 74 kilogramm pont megfelelő. Korábban Ritter Árpád indult itt, de ő a 84 kilósok mezőnyében lép a jövőben szőnyegre. Szerencsére mindkettőnk váltása jól sikerült.

- Bár már évek óta a szabadfogású válogatott tagja, mégis keveset hallottunk önről. Mesélne valamit a birkózó múltjáról?
- Szombathely mellett, kb. 10 kilométerre Vépen cseperedtem föl. Ez egy ötezres lélekszámú kis település. Onnan jártam be mindig a megyeközpontba és különböző sportoknak hódoltam, aztán egyszer csak szóba jött a birkózás, és megkedveltem a dinamikus sportágat. A szüleimnek nagyon sokat köszönhetek, mert óriási anyagi segítséget adtak és adnak nekem, hogy sportolhassak. Azért is szeretnék minél szebb eredményeket elérni, hogy lássák, a belém fektetett energia nem volt hiábavaló.

- Azt hiszem, az Eb-bronzérem önmagáért beszél. Mit szóltak a sikerhez Vépen?
- Nagyon gratuláltak és szurkoltak nekem. A szülők mesélték, hogy úton-útfélen megállították őket az utcán, és kezet ráztak velük. Amikor hazamentem, akkor személyesen is üdvözöltek, addig el sem hittem, hogy mit jelent az emberek szeretete, most már tudom.

- A kínai vb után is lesz okuk gratulálni?
- Remélem, hogy együtt fogunk örülni, és nagyon büszkék lesznek rám.

NÉVJEGY

Születési idő:

1983. október 3.

Egyesület:

Haladás VSE

Edző:

Veréb István

Legjobb eredményei:

Eb-bronzérmes (2006), junior vb-bronzérmes (2003)


Tomka Tivadar