Vágólapra másolva!
A Golden League-sorozat már befejeződött, megrendezték a Világdöntőt is, de az atlétikai szezon még egyáltalán nem ért véget. Elég, ha csak a még előttünk álló sanghaji Golden Grand Prix-t vagy éppen a debreceni utcaifutó-vb-t említjük. Mindenekelőtt pedig a hét végén Athénban rendezendő Világkupa-döntőt, amelyben a kontinensek és a legerősebb nemzetek válogatottjai csapnak össze. Európát női 3000 méteren Papp Krisztina képviseli.

Afrika, Amerika, Ázsia, Európa és Óceánia válogatottja mellett önálló csapattal indul az Egyesült Államok és házigazda Görögország, valamint a férfiaknál még Franciaország és Oroszország, a nőknél pedig Oroszország és Lengyelország, mint a Szuperliga első és második helyezettjei. A Világkupa-döntőt a görög fővárosban a 2004-es olimpia atlétikai versenyeinek színhelyén rendezik meg, ahol a futószámok lebonyolítására rendelkezésre áll a most szükséges kilenc pálya.

Világkupa-döntőt négyévente rendeznek, s 2002-ben Madridban a férfiaknál meglepetésre Afrika győzött, megelőzve az Egyesült Államokat és Európát, míg a nőknél Oroszország, Európa, Amerika sorrend alakult ki az első három helyen. A férfi Európa-válogatott bronzérmében Annus Adrián és Fazekas Róbert is tevékeny részt vállalt, mindketten megnyerték versenyszámukat, a kalapácsvetést, illetve a diszkoszvetést.

Dr. Schulek Ágoston, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) alelnöke immár harmadik alkalommal vezeti kontinensünk férfi csapatát, amelyben most egy magyar versenyző, az idei göteborgi Eb-n tízpróbában ezüstérmes Zsivoczky Attila általános tartalékként kapott helyet. Az EAA döntése értelmében a férfi és a női Európa-válogatottat is az Eb-szereplés alapján állították össze, így lehetőség szerint mindkét együttest zömében göteborgi aranyérmesek alkotják. A női csapatból persze nagyon hiányoznak az orosz versenyzők...

Lesz viszont magyar induló, ugyanis 3000 méteren Papp Krisztina képviseli Európát! Ez a szám nem szerepelt az Eb programjában, Papp 5000 méteren indult, s a nyolcadik helyen végzett. A 3000 méter európai ranglistáján a hatodik helyen áll, de a lengyel és az orosz versenyző értelemszerűen kiesett előle, s Papp mellett szólt, hogy az elmúlt hét végén szépen helytállt a stuttgarti Világdöntőben. Itt az európaiak közül csak a brit Pavey előzte meg, aki eredetileg az első számú jelölt volt az Európa-válogatottba, de lemondta az athéni indulást. Kontinensünk csapatába a tartalékok közé a távolugró Vaszi Tünde is bekerült.

A Világkupa-döntőben az egyes versenyszámok dobogósai 30 000, 15 000 és 10 000 dollárt kapnak, de még a nyolcadik helyezetteknek is jut ezer dollár.

Az együttesek végleges összeállítására csak a pénteki technikai értekezleten derül fény, de bizonyosra vehető, hogy világklasszisok sora áll majd rajthoz Athénban. Az előzetes nevezési lista alapján többek között az afrikai válogatottban Kenenisa Bekele (5000 m), Tirunesh Dibaba (3000 m), Meseret Defar (5000 m), az európaiban Christian Olsson (hármasugrás), Virgilijus Alekna (diszkoszvetés), Andreas Thorkildsen (gerelyhajítás), az ázsiaiban Szaif Szaid Szahen (3000 m akadály, 5000 m), Koji Murofushi (kalapácsvetés), az oroszban Jelena Iszinbajeva (rúdugrás), Tatjana Lebegyeva (hármasugrás), az Egyesült Államok csapatában Marion Jones (100 m), Sanya Richards (400 m), az amerikai kontinensében pedig Asafa Powell (100 m), igaz, a klasszikus sprinttáv világcsúcstartója csak a váltót vállalja be.


Fábik Tibor