Vágólapra másolva!
Az utánpótlás-nevelés támogatására létrehozott Csillagprogram keretében a Magyar Tenisz Szövetség szerdán a pekingi olimpiáig szóló, 4,5 millió forintos támogatásban részesítette Szávay Ágnest. A 18 éves versenyző, aki tavaly a juniorok között a Roland Garroson egyesben és párosban, Wimbledonban párosban tornagyőztes lett - az év sportolója választáson pedig Vörös Zsuzsanna mögött a második helyen végzett -, egy vírusfertőzésből felépülve az elkövetkezendő két hónap során hét versenyen indul az Egyesült Államokban.

Nagyszerű tavalyi éve után már a 163. helyen is állt a világranglistán Szávay Ágnes, s az, hogy jelenleg csak a 302., nem rajta múlt; egy rejtélyes betegség támadta meg, amiből szerencsére már felgyógyult. S a bizalom továbbra is töretlen iránta, amit szerdán Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI) igazgatója, valamint Berényi János, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke is megerősített. Az egyik legtehetségesebbnek magyar teniszező, a 2008-as pekingi olimpiáig a Csillagprogram keretében összesen 4,5 millió forintos támogatásban részesült. Erre az évre félmilliót, 2007-re és 2008-ra két-kétmilliót kap kézhez. Ezért azt várják tőle, hogy jövőre a százötven, az olimpia évében pedig a legjobb száz közé kerüljön a világranglistán.

- Mennyire vetette vissza a betegsége? - kérdeztük Szávay Ágnest.
- Arra a vírusra, a mononucleosisre, ami tavaly év végén megtámadta a szervezetemet, ma még nincs gyógyszer. Az ellenanyagot a saját szervezet körülbelül fél év alatt termeli ki, s ez idő alatt teljes pihenésre lenne szükség. Nálam viszont sajnos nem derült ki rögtön, hogy mi a baj, és így én nem álltam le az edzésekkel. Aminek az lett a következménye, hogy teljesen lemerült az immunrendszerem. Utána másfél hónapot már tényleg pihentem, és szerintem csoda, hogy ezalatt teljesen rendbe jöttem.

- Vagyis a Roland Garroson betegen játszott, és ment két fordulót a selejtezőben.
- Már az auszrál nyílt bajnokságon is nagyon gyengének éreztem magam, Párizsban pedig már csak antibiotikumokkal teletömve tudtam játszani. És később még rosszabb lett a helyzet, már attól is "meghaltam", ha fel kellett mennem egy lépcsőn... Orvostól orvosig jártam, egyik vérvételről a másikra. Mondanom sem kell, hogy akkor nagyon megijedtem.

- Most milyen formában van?
- Nagyjából két hónapja edzem, és szerencsére már olyan fizikai állapotban vagyok, és a játék is úgy megy, mint a betegségem előtt.

- És újra indul versenyeken?
- Olyannyira, hogy a jövő héten indulok az Egyesült Államokba, ahol hét versenyen veszek részt. Új-Mexikóban, Albuquerque-ben kezdek, aztán megyek Houstonba, majd San Franciscó-ba, és gyakorlatilag beutazom egész Amerikát. Öt torna zsinórban van, utána lesz egy hét szünet, és még jön két verseny. Az biztos, hogy húzós lesz, és egyszerre ilyen hosszú időt, két hónapot még sohasem töltöttem távol Magyarországtól.

- Mi a célkitűzés ezeken a tornákon?
- A minimális cél az, hogy világranglistán visszakerüljek az első kétszáz közé. De igazából csak akkor lennék elégedett, ha úgy jönnék haza, hogy a százötvenedik hely környékén állok.

- Mit gondol, ki nyeri a US Opent?
- Hű..., kik is vannak még versenyben? Mauresmo, Henin, Sarapova... De így sem tudom megmondani, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. A férfiaknál remélem Federer nyer, mert én neki szurkolok.

- A tanévkezdés kapcsán még egy aktuális kérdés: hova jár iskolába?
- Magántanuló vagyok a Novus Gimnáziumban, ahol most fejezem be a harmadik osztályt, Vagyis ha minden jól megy, jövőre érettségizem.

- Megfordult a fejében, hogy utána esetleg az Egyesült Államokba jelentkezik egyetemre?
- Részemről ez ki van zárva. A teniszezők közül kinti egyetemekre jellemzően olyan jelentkeznek, akik még nem igazán döntötték el, hogy tanulni szeretnének vagy inkább profi karriert építeni. És én már döntöttem, hogy az utóbbiak közé tartozom. Ha érettségi után mégis rögtön továbbtanulok, akkor itthon a Testnevelési Egyetemre jelentkezem.

Fábik Tibor