Vágólapra másolva!
Mainzban kedden megkezdődött a Chess Classic 2006 sakkfesztivál. Csütörtöktől  vasárnapig az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand,  a rapidsakkozás "királya", és az azeri Tejmur Radzsabov nyolcjátszmás párosmérkőzést vív. A Fischer Random Chess világbajnoki címéért a védő orosz Peter Szvidler és az örmény Levon Aronyian mérkőzik meg. Csütörtökön és pénteken ebben a műfajban nagyszabású nyílt versenyt is rendeznek, a hétvégén pedig több mint ötszázan viaskodnak a rapid tornán.

Az augusztus 15. és 20. között megrendezésre kerülő fesztiválnak a fénypontja az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az azeri Tejmur Radzsabov nyolcjátszmás rapid mérkőzése lesz. Anand már hatodszor játszik a Rajna-parti városban, ahova Frankfurtból költözött a hagyományos verseny. A rapid sakkozás királya 2001-ben a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal vívott tízjátszmás meccset, 5-5-re végződött a csatájuk, majd a villámpartikban Anand nyert. Egy évvel később az újdonsült FIDE világbajnok, Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, az indiai exvilágbajnok a nyolcjátszmás mérkőzésen 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott. Két Polgár Judittal emlékezetes nagy meccset játszott, nagymesternőnk háromszor is vezetést szerzett, Anand mindháromszor egyenlített, majd az utolsó játéknapon mindkét partiban nyert, 5-3-ra győzött. Anand 2000-ben, Teheránban a spanyol Alekszej Shirov ellen játszott világbajnoki döntőt, megsemmisítő vereséget mért ellenfelére. Két éve Shirovnak esélye sem volt a visszavágásra, Anand laza eleganciával nyert 5-3-ra.

Tavaly Anand az orosz Alekszandr Griscsukkal mérkőzött meg, az indiai exvilágbajnok 5-3-as győzelmet aratott. A Fischer-Random Chess szabályai szerint az orosz Peter Szvidlerrel Almási Zoltán játszott. Nagymesterünk sokáig jól tartotta magát, de rendszeres időzavarai miatt nem tudta esélyes állásait győzelemig fokozni, Szvidler 5-3-ra győzött. A világranglistán 2779 Élő-ponttal második Anand idei ellenfele a 20 éves, a junior világranglistát vezető 2728 pontos azeri Tejmur Radzsabov lesz, aki 11. a világranglistán. Naponta két-két partit vívnak, 25-25 perc gondolkodási idejük mellett lépésenként még 10 másodpercet kapnak,

A Chess960 idei párosmeccsét a címvédő Szvidler az örmény Levon Aronyiannal vívja. Öt perccel a játszma előtt sorsolják ki a tisztek pozícióját. A nagy döntő előtt három párharcra már sor került. A veteránok meccsét Portisch Lajos és a német Vlastimil Hort vívta meg. A nyolcjátszmás párbajnál hosszabbításra került sor, és az 5-5 perces 2 snelljátszma döntött Hort javára. A nőknél az orosz Alekszandra Kosztenjuk és a német Elisabeth Paehtz meccsét a világranglistán harmadik, 2001-ben világbajnoki döntős moszkvai nagymesternő nyerte. Az ifjúsági sakkozóknál az indiai Pentala Harikrishna és a német Arkadij Naiditsch harcolt. Csütörtökön és pénteken a Chess960 nagyszabású, 11 fordulós rapid tornáját rendezik meg, a győztes jövőre kihívó lesz. Szombaton és vasárnap a rapid versenyt játsszák. A jelentős díjazás minden évben világhíres nagymestereket is részvételre csábít az amatőrök számára is nyitott rapid, illetve Chess960 torna.

Verőci Zsuzsa