Vágólapra másolva!
Harmadszor játszik mérkőzést az orosz és a kínai sakkválogatott. Az első meccset 2001-ben Sanghajban az oroszok nagy fölénnyel nyerték meg, két éve Moszkvában a kínai csapat visszavágott a vereségért. A mostani összecsapás első félideje után a vendég orosz válogatott összesítésben hárompontos előnnyel vezet. A kétfordulós viadalon öt-öt női és férfi táblán, schveningeni rendszerben küzdenek meg a csapatok.

Az első mérkőzés óta eltelt öt évben nagyot fejlődött a kínai sakkozás. A torinói sakkolimpián a férfiak versenyében válogatottjuk nem is meglepetésre ezüstérmet szerzett, a nők viadalán az alaposan megfiatalított együttesük három aranyérem után az igen értékes harmadik helyezést érte el.

A tavalyi csapat-világbajnokságon az utolsó fordulóig az első helyen állt a csapat, s csak az oroszoktól elszenvedett 3,5-0,5-ös vereség fosztotta meg őket az aranyéremtől. Az orosz válogatott a tavalyi Eb-n csak a 14. helyen végzett, s nagy csalódásként legerősebb összeállításukban a torinói sakkolimpián csak hatodikként zárták a versengést. Női csapatukat is az első helyen rangsorolták, de csak ezüstérmes lett.

Az elmúlt két meccsen hat-hat férfi táblán, három-három női és ifjúsági sakkozóval mérték össze erejüket. Sanghajban nagyon sima orosz győzelem született. A férfiak 21,5-14,5-re nyertek, a nők párharca 9-9-re végződött, az ifiknél is az oroszok diadalmaskodtak 11-7-re. Két éve Moszkvában visszavágott a kínai együttes. A férfiak párharcát elvesztették 20,5-15,5-re, de a női táblákon taroltak, 12,5-5,5-re nyertek és az ifik minimális győzelemmel, 9,5-8,5-tel járultak hozzá a szép sikerhez.

A harmadik találkozó megnyitóünnepségén megjelent a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov is. Megváltozott a csapatok létszáma, a mérkőzést öt-öt férfi és női táblán játsszák, kétfordulós schveningeni rendszerű lebonyolításban. Az első félidő után az orosz férfi együttes négypontos előnyre tett szert, a nőknél a kínaiak egypontos előnnyel kezdhetik a második kört, ahol ellenkező színelosztással mérkőznek meg egymással.

Az összesítésben az orosz válogatott 26,5-23,5-re vezet. Az orosz együttsben Vagyim Zvjagincev és Nagyezsda Koszinceva gyűjtötte eddig a legtöbb pontot, 3,5-öt. A kínai csapatban a 12 éves Hoi Jifan a legeredményesebb 3,5 ponttal, a paksi Marx György emlékversenyen is játszott Wang Yue 3-nál tart.