Vágólapra másolva!
Az indiai olimpiai válogatott második táblása, Pentala Harikrishna egypontos előnnyel győzött a Pakson megrendezett IV. Marx György emlékversenyen. Az utolsó fordulóban gond nélkül remizett Berkes Ferenccel, s ezzel bebiztosította tornagyőzelmét. Az ukrán Zahar Efimenko előnyösebb pozíciójából nem tudott nyerni Ács Péter ellen, de megőrizte második helyét. Nagy csata után pontosztozkodással végződött a kínai Wang Yue és Almási Zoltán partija, mindketten nyerhettek volna, nagymesterünk hibázott utolsóként. Címvédőként hatszoros bajnokunk holtversenyben csak harmadik lett.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére negyedszer megrendezett torna az idei esztendő legrangosabb hazai viadala volt. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, főtámogatója a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI, Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a 15-ös kategóriájú nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyeket is szerveztek.

A hat résztvevős, kétfordulós versengést az első számú kiemelt, az indiai Pentala Harikrishna veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg. Meglepő, hogy három nyeréséből kettőt éppen a címvédő Almási Zoltánnal szemben ért el.

Hatszoros bajnokunk túlzott kockázatokat vállalt, nem sejthette, hogy békésebb tempóban is elérhette volna célját. A viadal második körében csak egyetlen játszma dőlt el, de a 30 lejátszott parti közül is csak 7 dőlt el. A verseny utolsó fordulójában is mind a három játszma döntetlennel végződött. Elsőként a Berkes-Harikrishna párharc fejeződött be békekötéssel, az indiai nagymester pontos lépésekkel tartotta az egyensúlyt.

A torinói sakkolimpián az ötödik helyen végzett válogatottunk egyik legjobbja, a paksiak büszkesége, Berkes Ferenc nyeretlenül, kilenc döntetlennel zárta szereplését. A bledi sakkolimpián ezüstérmes csapatunk szenzációsan játszó újonca, Ács Péter az első félidőben három vereséget is szenvedett, de a második körben nem talált legyőzőre. A második helyezett ukrán Zahar Efimenko ellen is kitartotta kissé gyanús állását.

A kínai Wang Yue és Almási Zoltán előtt is felcsillant a remény, hogy befoghatja Efimenkot. Nagymesterünk túlzott kockázatokat is vállalt, s reménytelennek tűnő helyzetbe került. Az időzavaros kapkodásban azonban a torinói sakkolimpián ezüstérmes kínai válogatott legeredményesebb pontszerzője, a 19 éves Wang Yue addig ügyetlenkedett, hogy megfordult a játszma, már-már biztosra vettük Zoltán győzelmét. A vezérvégjátékban azonban elegendő volt egy-egy rosszabb sakkadás, a kalandos parti végül remivel végződött.

Az utolsó forduló eredményei:
Zahar Efimenko (ukrán, 2632) - Ács Péter (magyar, 2520) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Berkes Ferenc (magyar, 2601) - Pentala Harikrishna (indiai, 2682) döntetlen (Nimzoinidia védelem, 28)
Wang Yue (kínai, 2626) - Almási Zoltán (magyar, 2672) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 85)

A verseny végeredménye:
1. Pentala Harikrishna (indiai) 6,5 pont
2. Zahar Efimenko (ukrán) 5,5
3. Wang Yue (kínai) és Almási Zoltán (magyar) 5
5. Berkes Ferenc (magyar) 4,5
6. Ács Péter (magyar) 3,5

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Harikrishna 2717, Efimenko 2655, Wang Yue 2622, Almási 2613, Berkes 2592, Ács 2535.

Az Élő-pontszámok változása:
Harikrishna + 5, Efimenko + 3, Wang Yue - 1, Almási - 9, Berkes - 2, Ács + 2 pont.