Vágólapra másolva!
Benkő Zoltán az idei esztendőben robbant be a köztudatba, hiszen a 23 éves fiatalember a kajakegyes válogatói során Vereckei Ákost utasította háta mögé, míg a racice-i Európa-bajnokságon előbb 1000 méteren ezüstérmet nyert, hogy aztán másnap már az 500 méteren az aranynak örülhessen. A kajakos táborban csak Biónak becézett versenyzőtől először nevének születéséről faggattuk.

"Ez a név még akkor ragadt rám, amikor elkezdtem sportolni, és az akkori edzőm nevezett el így. Már több történetet hallottam a nevem születéséről, de egyiket sem mondanám hivatalos forrásnak, ezért tulajdonképpen fogalmam sincs, miért hívnak Biónak. A lehetőségeket azért elmondom: Az első változat szerint kicsinek is nagyon erős voltam és innen a megszólítás, aztán volt, aki a Benkő becézéséből vezette le nekem a név születését, de a legelvetemültebb variáció szerint, vegetáriánus voltam gyermekkoromban. Természetesen ez nem igaz! Csak annyit ígérhetek, hogy előbb-utóbb kiderítem, miért is lettem Bio."

- Ha a név eredete nem is tudjuk meg, az viszont biztos, hogy idén talán örökre megtanuljuk, hiszen nem mindennapi eredményeket ért el ebben az esztendőben. Mennyire számított a sikerekre és mindezeket hogyan éli meg?
- Boldogan! Igazság szerint egy szisztematikus útvonalat terveztem magamnak Pekingig. Minden évben előírtam és előírom magamnak, hogy milyen eredményeket kell elérnem, miként kell edzenem és teljesítenem. Az idei év valóban remekül sikerült idáig, ám még nincs vége. A válogatókon jó formában éreztem magam, és ezért tudtam Vereckei Ákost legyőzni, míg az Európa-bajnokságon egy kis hullámvölgyben voltam, és aggódtam azon, hogy a gyengébbik számon, azaz az 1000 méteren nem úgy fogok teljesíteni, ahogy az elvárható tőlem. Aztán ezüstérmes lettem és ez hatalmas erőt adott az 500 méterhez, ahol végül a kontinens legjobbja lettem.

- Ez jó ajánlólevél a világbajnokság előtt.
- Az biztos, hogy velem is számolniuk kell a riválisoknak, de nem szabad elfelejteni, hogy alaposan hígul a mezőny, hiszen jönnek a tengerentúliak, akik mind jó egyes menők. Szóval ellenfelekben nem lesz hiány. Nagyon nehéz a dolgom, ám aki az egyesek között indul mindig erre számíthat.

- A vb-n is várható némi hullámvölgy öntől?
- Szerencsére sokkal jobb erőben érzem magam, és időarányosan jobb időket lapátolok, mint tettem azt a csehországi Eb előtt.

- Ez helyezésben mire lehet elegendő?
- Azt mondom, hogy két dobogós helyezéssel már elégedett leszek, de ha valamelyik arany, nem fogok nagyon bánkódni.

Tomka Tivadar