Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok Vereckei Ákos a kajaknégyes tagjaként készül a szegedi világbajnokság 1000 méteres számára.  Amikor a bajnokot elértük, éppen pihenőidejét töltötte két tréning között.

"Extra hosszú az edzőtáborunk, öt héten keresztül tart. A nagyján már túl vagyunk, de be kell hogy valljam, olykor unalmas" - mondta Vereckei. "A formánkra viszont nem lehet panasz, minden edzésen kiadjuk magunkból, ami bennünk van."

- Mennyire lelkesíti, hogy itthon lesz a világbajnokság?
- Ez mindig doppingolja az embert. A versenyzőnek óriási pluszt ad, ha hallja és látja, hogy honfitársai töltik meg a lelátót, és tele torokból üvöltik a nevét, vagy a többiekét. A hangulat minden hazai világversenyen kimagasló volt, biztos így lesz most is. Ez is nagyban hozzájárul a sikeres szerepléshez.

- Idén azonban egyéniben nem indul. 500 és 1000 méteren is sokáig versenyben volt a válogató során Benkő Zoltánnal, de aztán alulmaradt. Miért?
- Nagyon szerencsétlenül kezdődött számomra az év. Volt egy betegségem, amit nem kúráltam ki normálisan, csak toltam magam előtt a gyógyulásomat. Aztán jöttek a válogatók, ahol korrekt versenyben mindkét távon kikaptam. Tudomásul vettem és elfogadtam a tényeket.

- Dühös volt magára, amiért félvállról vette a betegségét?
- Ha dühös nem is, de jobban odafigyelhettem volna magamra.

- Amennyiben egészségesen versenyez az év elején, legyőzte volna vetélytársát?
- A "mi lett volna, ha..." kezdetű mondatoknak nincs értelme, így ezzel nem is foglalkoznék, ám jövőre is lesznek válogatók, és a pekingi olimpiáig minimum kitartok, szóval majd meglátjuk egy év múlva.

- Mindenesetre most már meggyógyult és a négyessel bizonyíthat. Hogyan találtak egymásra?
- A válogatók során kiderült, hogy egyesben nem úgy sikerült a versenyzésem, ahogy képzeltem, és Horváth Gábor más négyesbeli produktuma sem. Beszélgettünk Horival egy újabb négyes összehozataláról, így csatlakozott hozzánk Gyökös Lajos és Kökény Roland, és már az első közös hajóba üléskor meglepően jól mentünk együtt. Ebben nyilván az is benne volt, hogy mindannyian bizonyítani akartunk. Biztonsági számnak hagytam meg magamnak a négyest, és lám, milyen jól tettem.

- Mire lehetnek képesek a világbajnokságon?
- Az edzésen elért időeredmények alapján azt mondom, hogy a legfényesebb érem megszerzése a csapat alapkoncepciója. Izgalmas versenyen legyen miénk az arany!

Tomka Tivadar