Vágólapra másolva!
Krasznorinszkban, a IV. Észak Ural-kupa nyolcadik fordulójában az ukrán Katyerina Lahno sötéttel legyőzte az orosz Szvetlana Matvejevát. Legnagyobb riválisa, Zsu Csen a világos bábukat vezetve vereséget szenvedett az orosz Nagyezsda Koszincevától, így Lahno egypontos előnnyel várhatja az utolsó játéknapot. Még három játszma dőlt el, a grúz Maja Csiburdanidze, az örmény Lilit Mkrtcsjan és a bolgár Antoaneta Sztefanova is győzelmet ünnepelhetett.

Az esztendő legerősebb női viadalának utolsó előtti fordulójában mind az öt játszma döntéssel végződött. A holtversenyben vezető ukrán Katyerina Lahno sötéttel meglepő könnyedséggel győzte le a rutinos orosz Szvetlana Matvejevát, már a 29. lépésben fogadhatta ellenfele gratulációját. Örömét csak növelte, hogy legnagyobb riválisa, a katari színekben játszó Zsu Csen a világos bábukat vezetve messze tudása alatt játszott az orosz Nagyezsda Koszincevával szemben, és a 26. lépés után feladásra kényszerült. Az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, a 17 éves Lahnonak még fél pontra van szüksége a végső győzelemhez.

Folytatódott Tatjana Koszinceva "vesszőfutása". Az örmény Lilit Mkrtcsjan váratlan minőségáldozata megoldhatatlan feladatok elé állította. A Nimzoindiai védelem volt a nyerő fegyver a játéknapon, a grúzok legendás bajnoknője, Maja Csiburdanidze is sötéttel nyert, a litván Viktorija Cmilyte szinte ellenállás nélkül vesztett. Könnyen adta meg magát a 12 éves kínai Hou Jifan, a bolgár exvilágbajnoknő vezérgyalog megnyitásával szemben a rutintalan kislány korán elvesztette a fonalat.

A 8. forduló eredményei:
Viktorija Cmilyte (litván, 2449) - Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 42)
Zsu Csen (kínai, 2476) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2479) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 26)
Lilit Mkrtcsjan (örmény, 2459) - Tatjana Koszinceva (orosz, 2472) 1 - 0 (spanyol megnyitás, 35)
Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) - Katyerina Lahno (ukrán, 2449) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 29)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) - Hou Jifan (kínai, 2488) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 48)

A verseny állása:
1.Katyerina Lahno 6,5 pont
2. Zsu Csen 5,5
3. Lilit Mkrtcsjan 5
4-6. Antoaneta Sztefanova, Maja Csiburdanidze és Nagyezsda Koszinceva 4,5
7. Viktorija Cmilyte 3,5
8. Hou Jifan 2,5
9. Matvejeva Szvetlana 2
10. Tatjana Koszinceva 1,5

Az utolsó forduló párosítása:
Hou Jifan - Cmilyte
Lahno - Sztefanova
Koszinceva,T - Matvejeva
Koszinceva,N - Mkrtcsjan
Csiburdanidze - Zsu Csen

Verőci Zsuzsa