Vágólapra másolva!
Bielben, a férfi nagymesterverseny hatodik fordulójában az éllovas Alekszandr Morozevics világossal nyert a kubai Lazaro Bruzon ellen. Az orosz nagymesternek ez volt az ötödik győzelme, és előnyét egy pontra növelte. Riválisai csak remiztek, az azeri Tejmur Radzsabov a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a címvédő Andrej Volokityinnel. A 15 éves Magnus Carlsen ellenfele, a svájci Yannick Pelletier jól ismerte az elméletet, a norvég sakkozó gyalogáldozatos folytatása csak pontosztozkodásra volt elég. A nők viadalán a svéd Pia Cramling újabb győzelemmel megőrizte félpontos előnyét.

A kétszeres tornagyőztes Alekszandr Morozevics sorozatban negyedik győzelmét érte el a 17-es kategóriájú versenyen. A vetélkedés második játéknapján vereséget szenvedett a 15 éves norvég titántól, Magnus Carlsentől, ez nagyon felbosszanthatta, mert nem "kíméli" ellenfeleit.

A kubai Lazaro Bruzon ellen a spanyol megnyitás egyik főváltozatával érdekes ötlettel rukkolt ki. Letértek az elméleti ösvényről, és kölcsönös esélyű állásban viaskodtak. Az eredeti elképzeléseiről ismert orosz sakkozó végül becsapta a kubait, aki könnyelműen leütötte a "mérgezett" gyalogot. A tisztáldozat eldördült, a menedékétől megfosztott sötét király pedig bajba került.

Az azeri Tejmiur Radzsabov a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában gyalogáldozatra kényszerült az ukrán Andrej Volokityinnel szemben, de a küzdő felek gyorsan belátták, hogy a pozíció nem ígér többet reminél.

Gyorsan peregtek a lépések Magnus Carlsen és Xannick Pelletier partijában, a szicíliai védelem Paulsen-változatában az öt évvel ezelőtt látott Adams-Anand játszma nyomán haladtak. Hamarosan kiderült, hogy világos javításnak szánt 23. Be1 lépése sem váltja meg a világot, lépésismétléssel osztoztak meg a ponton.

A 6. forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2675) - Yannick Pelletier (svájci, 2583) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)
Andrej Volokityin (ukrán, 2662) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2728) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2731) - Lazaro Bruzon (kubai, 2667) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 42)

A verseny állása:
1. Alekszandr Morozevics 5 pont
2. Tejmur Radzsabov 4
3. Magnus Carlsen 3,5
4. Andrej Volokityin 2,5
5-6. Lazaro Bruzon és Yannick Pelletier 1,5

A 7. forduló párosítása:
Radzsabov - Pelletier
Bruzon - Volokityin
Morozevics - Carlsen