Vágólapra másolva!
Krasznoturinszkban, a IV. Észak Ural-kupa hetedik fordulójában az éllovas ukrán Katyerina Lahno világossal gyorsan remizett az örmény Lilit Mkrtcsjannal. A katari Zsu Csen sötéttel győzte le az orosz Tatjana Koszincevát, és a nyeréssel beérte Lahnot. A rossz kezdés után felzárkózott a a litván Viktorija Cmilyte, a bolgárok exvilágbajnoknőjére, Antoaneta Sztefanovára mért vereséget.

Kiéleződött az elsőségért folyó párharc az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, Katyerina Lahno és a katari színekbe átigazolt, egykor kínai exvilágbajnoknő, kétszeres olimpiai bajnoknő, Zsu Csen között. A fordulót Lahno félpontos előnnyel kezdte, de világossal gyorsan remizett az örmény Lilit Mkrtcsjannal. Zsu Csennek sötéttel sem jelentett gondot a torinói sakkolimpián remek formában játszó, az urali városban azonban pocsékul szereplő orosz Tatjana Koszinceva legyőzése. Koszinceva még nyeretlen, s negyedszer kapott ki.

A várakozás alatt szerepel a 10 fős mezőny legmagasabb értékszámú sakkozónője, a bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova. Világossal hihetetlen, hogy nincs ütőképes repertoárja, hosszú végjátékban szenvedett vereséget a litván Viktorija Cmilytétől, aki két futóval végül nyert világos bástyája ellen. Az ötven százalékosok küzdelme, Nagyezsda Koszinceva és Maja Csiburdanidze játszmája örökös sakkal ért véget. Kettős vereség után remizett a legfiatalabb résztvevő, a 12 éves Hou Jifan. Változatos, hullámzó csatát vívott a rutinos orosz Szvetlana Matvejevával, nyerhetett is volna, végül megosztoztak a ponton, mindketten még nyeretlenek.

A 7. forduló eredményei:
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) - Viktorija Cmilyte (litván, 2449) 0 - 1 (Trompowski támadás, 99)
Hou Jifan (kínai, 2488) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) döntetlen (Francia védelem, 91)
Katyerina Lahno (ukrán, 2449) - Lilit Mkrtcsjan (örmény, 2459) döntetlen (Orosz huszárjáték, 16)
Tatjana Koszinceva (orosz, 2472) - Zsu Csen (kínai, 2476) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 43)
Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2479) - Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) döntetlen (Caro-Kann védelem, 52)

A verseny állása:
1-2.Katyerina Lahno és Zsu Csen 5,5 pont
3. Lilit Mkrtcsjan 4
4-7. Antoaneta Sztefanova, Maja Csiburdanidze, Nagyezsda Koszinceva, Viktorija Cmilyte 3,5
8. Hou Jifan 2,5
9. Matvejeva Szvetlana 2
10. Tatjana Koszinceva 1,5

A 8. forduló párosítása:
Cmilyte - Csiburdanidze
Zsu Csen - Koszinceva,N
Mkrtcsjan - Koszinceva,T
Matvejeva - Lahno
Sztefanova - Hou Jifan

Verőci Zsuzsa