Vágólapra másolva!
Gyermekkorában nyughatatlan természete miatt a szülei úgy döntöttek, hogy sportolni viszik Zala Györgyöt, aki így a vízben, egészen pontosan a kenuban kötött ki. Később aztán kétszeres olimpiai bronzérmes lett, sőt, többszörös világbajnoknak is mondhatja magát. Azóta is ezer fokon ég és mindenben kipróbálja magát, legújabb hobbija most a vadvízi evezés.

"Másfél hónapja indultam el Schromm Barnabás barátommal a vadvízi világbajnokságon, ahol a 19. helyen végeztünk. Először kicsit letörtek voltunk a helyezés miatt, de az eredményhirdetést követően, több páros is - például: francia, német vagy a cseh duó - odajött hozzánk gratulálni, veregették a vállunk, hogy az első világbajnokságunkon kiváló időeredményt értünk el. Szóval fel vagyok dobódva, természetesen most is készülök egy versenyre, a szlalomkenura. Imádom ezt a sportágat, bármilyen formában."

- Hogy van ennyi mindenre energiája?
- Óh, mindezek mellett a 2005-ös év wellness-nívódíjával kitüntetett edzőteremben vagyok személyi edző, ha mondhatom azt főállásban, és mindezek mellett a Duna Televízió sportszerkesztőségén is ténykedem, mint hangmérnök, szeretném kitanulni a tévézés csínját-bínját. Versenyzőkoromban is érdekelt, hogy miként működnek a közvetítések, és képzelje a minap Ausztriában jártunk a stábbal, ahol a Real Madrid edzőtáborát filmeztük. Tanulságos volt számomra.

- Amilyen lendülettel mesél, el tudom képzelni mikrofonnal a kezében is.
- Gondolja? Majd azt is kipróbálom egyszer! Persze ez csak vicc, viszont nap, mint nap emberekkel foglalkozom, mint említettem személyi edző vagyok és a munkám során több sportolónak, sportolni vágyónak adok tanácsot, hogy miként étkezzen, vagy milyen táplálék kiegészítőket egyen a felkészülése során, a napi tréningjeit követően. Hadd tegyem hozzá, míg versenyszerűen kenuztam, én is elkövettem rengeteg butaságot. Például soha nem reggeliztem, az első étkezésem az ebéd volt, mert azt hittem így fittebb leszek. Azóta sokkal eszesebben táplálkozom, és az eredmény sem maradt el. A fittség nem csak abban merül ki, miként teljesítünk a sportágunkban, hanem hogy mennyire érezzük magunkat felszabadultnak a nap folyamán. Több egykori vagy most is aktív versenyzőtársam megkeresett, hogy adjak nekik étkezési tanácsokat. Szíves örömest megteszem, mert ha csak 2-3 százalékkal is hozzájárulok a sikereikhez, és a legkiélezettebb verseny során emiatt győznek, akkor boldog vagyok. Az utóbbi időben kifejlesztettem egy új edzésmódszert, amely remekül segíti az élsportolók állóképességét.

- És melyik lenne ez?
- Az úgynevezett perifériás edzésmódszer, a tréning folyamán egymástól távol eső izomcsoportokat mozgatunk meg, így tehát a hátat és lábat, ezáltal a vér ide-oda pumpálódik a szervezetben. Legegyszerűbben így tudtam elmondani.

- Teljesen érthető volt. A kenusoknak a szegedi világbajnokság előtt ad majd tanácsokat?
- Ha megkeresnek szívesen. Nagyon drukkolok nekik, és amondó vagyok, hogy a négyesek közül bármelyik nyerhet. A ketteseknél a nagy veterán Kolonics Gyuri és Kozmann Gyuszi párosa indul, ők mindig felszívják magukat a kellő időben és a kellő helyen, szóval szerintem az első hatban végeznek majd. Az egyes számokban nagyon sajnáltam Vajda Attilát, akinek sérülése miatt ki kell hagynia a világbajnokságot, mert remek formában volt az idén, de még sok ideje van hátra, lesz ideje bizonyítani. Szerintem a kenu sportág egyik legnagyobb tehetsége. Az ő helyén induló Mike Róbert viszont élhet a sors adta lehetőséggel.

Tomka Tivadar