Vágólapra másolva!
Pakson megkezdődött a IV. Marx György emlékverseny. A torna első fordulójában a sötét szín volt a nyerő. Almási Zoltán a Nimzoindiai védelmű partiban Berkes Ferenc ellen gyalogot nyert, s anyagi előnyét könnyedén értékesítette. Ács Péter időzavarban rontott, az indiai Pentala Harikrishna a spanyol megnyitásban az éles Marshall támadást választotta. Remivel mutatkozott be a mezőny legfiatalabb résztvevője, a kínai Wang Yue.

A 15-ös kategóriájú, 2622-es Élő-átlagú viadal első fordulójában magyar rangadóra került sor. A hatszoros bajnok Almási Zoltán és a két évvel ezelőtti győztes Berkes Ferenc összecsapásában elmaradt a várt, kiegyensúlyozott küzdelem. A paksiak büszkesége a megnyitásban nem tündökölt, Almási kihasználta Berkes erélytelen játékát, kiskombinációval gyalogot nyert. A lebonyolításkor Zoltán két könnyűtisztet kapott a bástyáért, s ez eldöntötte a parti sorsát.

Vereséget szenvedett a másik paksi játékos, Ács Péter is. A mezőny legmagasabb értékszámú nagymestere, az indiai Pentala Harikrishna a spanyol megnyitás éles változatát, a Marshall támadást választotta, s a 19. lépésben letért az elméleti ösvényről. Harikrishna minőséget áldozott, Ács nem talált jó tervet, gondolkodási ideje gyorsan fogyott, királya bajba került, a sötét vezér betörését nem tudta hárítani. Kicsit kedvezőbb pozícióját nem tudta győzelemig fokozni a 19 éves Wang Yue.

Az első forduló eredményei:
Wang Yue (kínai, 2626) - Zahar Efimenko (ukrán, 2632) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)
Berkes Ferenc (magyar, 2601) - Almási Zoltán (magyar, 2672) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 40)
Ács Péter (magyar, 2520) - Pentala Harikrishna (indiai, 2682) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 42)

A második forduló párosítása:
Wang Yue - Berkes Ferenc
Almási Zoltán - Ács Péter
Efimenko - Harikrishna