Vágólapra másolva!
Pakson, a négy éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával július 27. és augusztus 7. között hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi versenyt rendeznek. A tavalyi, 15-ös kategóriájú tornán szép magyar siker született, Almási Zoltán végzett az első helyen. Hatszoros bajnokunk mellett ezúttal az indiai Pentala Harikrishna, az ukrán Zahar Jefimenko, a kínai Wang Yue és a paksiak két büszkesége, Berkes Ferenc és Ács Péter játszik. A tornáról a www.atomeromuse.hu/marxgy honlapon internetes élő közvetítés lesz, az első fordulót július 28-án játsszák 15 órától.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő legrangosabb hazai viadala. A verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI, Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927-óta a sakkolimpiákon érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A paksi sakkcsapat nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, az idei csapatbajnokságon bronzérmes lett a gárda, tavaly a második helyen végzett. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, tavaly nyolcadszor nyerték meg az ifjúsági csapatbajnokságot. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A 20 éves Berkes Ferenc négy éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, tavaly a junior világbajnokságon remek hajrával ezüstérmesként zárta szereplését. Berkes 16 évesen már nagymester volt, két éve elhódította a felnőtt bajnoki címet, válogatottunk oszlopos tagjává vált, a torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyet elért válogatottunk egyik kulcsembere volt.

A hatszoros bajnok Almási Zoltán a magyar ranglistán Lékó Péter és Polgár Judit mögött már hosszú évek óta a harmadik. Egy éve ismét sorozatban éri el a jobbnál jobb eredményeket, ennek kiemelkedő állomása volt a tavalyi Marx György-emlékversenyen aratott diadala. Emlékezetes párharcot vívott a sakkozás élő legendájával, a svájci Viktor Korcsnojjal.

Az utolsó előtti fordulóban merész minőségáldozattal tudta megadásra kényszeríteni legnagyobb riválisát. Almási a bledi sakkolimpián remek teljesítményt nyújtott olimpiai ezüstérmes válogatottunkban, Torinóban együttesünk éltáblása, igazi "vezérevezőse" volt. Élő-pontjait ismét feltornászta, a legújabb világranglistán jelenleg a 35. Pályafutása során - 29 évesen - először egy rangos verseny doyenje!

Emlékeztetőül a III. Marx György-emlékverseny végeredménye:
1.Almási Zoltán (magyar, 2628) 6,5 pont
2. Viktor Korcsnoj (svájci, 2619) 6
3. Krishnan Sasikiran (indiai, 2642) 5,5
4. Berkes Ferenc (magyar, 2617) 5
5-6. Ács Péter (magyar, 2525) és Emil Szutovszkij (izraeli, 2665) 3,5

Az idei verseny három külföldi résztvevője közül az indiai Pentala Harikrishna a legelőkelőbben jegyzett nagymester, 2682 Élő-pontjával a 25. a világranglistán, a juniorok között az azeri Tejmur Radzsabov mögött a második. 2004-ben junior világbajnoki címet szerzett, Calviában és Torinóban is tagja volt az olimpián szerepelt indiai válogatottnak. Tavaly veretlenül megnyerte az Essent tornát Hoogeveenben. A Foroszban júniusban megrendezett Aerosvit szuperversenyen meglepetésre az utolsó helyen végzett.

A 21 éves ukrán Zahar Jefimenko a tavalyi bajnokságon második helyet szerzett, tagja volt az olimpiai válogatottnak, 1999-ben korcsoportos világbajnokságot nyert. A torinói sakkolimpián szenzációs sikerként második helyen végzett kínai csapat legjobbja volt a 19 éves Wang Yue, 12 partiból 10 pontot szerzett (Calviában 14 játszmából 9,5 ponttal mutatkozott be).

A tavalyi junior világbajnokságon holtversenyben ötödik. Jól sikerült a főpróbája, Taiyuanban megrendezett kétfordulós, schveningeni rendszerű csapatversenyen a 36,5-35,5-re nyerő kínai válogatottban a 12 partiból 6,5 pontot szerzett. A hat meghívott külföldi nagymester együttesében Berkes Ferenc 4,5 pontot szerzett, kettőjük mindkét partijuk pontosztozkodással végződött.

A IV. Marx György emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Pentala Harikrishna (indiai, 2682)
Almási Zoltán (magyar, 2672)
Zahar Jefimenko (ukrán, 2632)
Wang Yue (kínai, 2626)
Berkes Ferenc (magyar, 2601)
Ács Péter (magyar, 2520)

Verőci Zsuzsa