Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Storcz Botond úgy döntött, hogy az idei esztendőben nem áll rajthoz egyetlen versenyen sem. Többen azt suttogták, hogy Storcz végleg befejezte pályafutását, az érintett szerint azonban erről szó sincs.

- Igaz a pletyka, miszerint befejezi a pályafutását? - kérdeztük a 31 éves Storcz Botondot.
- Nem, erről szó sincs. Valóban kihagytam ezt az évet, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy jövőre ne durálnám neki magam a kőkemény felkészülésnek. Egyáltalán nem lett elegem a kajakból, csak egy kicsit fel akartam töltődni a sok évi versenyzés és edzőtáborokat követően.

- A szeretett sportágát azért figyelemmel kíséri?
- Ez csak természetes. Minden eredményről tudok, s bár nem mindig lehettem ott személyesen a versenyeken, de az internet vagy az újságok segítségével nyomon követtem az eredményeket.

- És mire jutott?
- Arra, hogy nagyon jó kis csapatunk van. Érthetően inkább a férfi szakágra fókuszálok, és bizony már az Európa-bajnokság is megmutatta, hogy nagyon erős a válogatottunk. Említhetem a Kammerer-Kucsera párost, vagy férfi egyesben Benkő Zoltánt, de a négyest is, amelyik a világbajnokságon szerintem sokra lesz képes.

- Mit gondol, sikeres volt a generációváltás a kajakosoknál?
- Nem igazán, mert tulajdonképpen csak két fiatalember, Benkő Zoltán és Kucsera Gábor robbant be idén a köztudatba, de ők már előtte is szép eredményeket produkáltak. Benkő Zoltánra külön szeretnék kitérni, mert sikerült átlépnie önmaga árnyékát, hiszen itthon is, illetve a csehországi Európa-bajnokságon is a dobogó legtetejére állhatott. Ez szerintem akkora pluszt ad egy versenyzőnek, hogy nagyon sokáig kitart ez a lendület, a világbajnokságon is hasonló teljesítményt várok tőle. Szerintem minden lelki és fizikai adottsága megvan ahhoz, hogy a legnagyobb versenyzők közé emelkedjen. Kucsera Gábor is rendkívül tehetséges, és az eredmények sem maradnak el nála sem.

- A volt négyes tagjaival tartja a kapcsolatot?
- Természetesen. Kétheti, vagy havi rendszerességgel beszélünk egymással telefonon. Ilyenkor azonban nem a sport, hanem a magánéleti dolgok kerülnek előtérbe.

- Pedig azt gondolná az ember, akár egy-egy versenytaktikát is megbeszélnek ilyenkor...
- Dehogyis! Így is elegünk van sokszor a kajakból, nem kell, hogy a baráti csevelyeket is ezzel "fertőzzük". Mindannyian tudják, hogy mire kell figyelni, hogyan koncentráljanak, hiszen évtizedek óta vannak a sportágban.

- Keveset hallottunk önről az utóbbi időben. Mivel tölti el a kajak nélküli órákat?
- Nemrégiben nyitottuk meg óbudai éttermünket, ez viszonylag sok energiámat vitte el, de mostanság már jut időm hajóba ülni és lapátolni is. Sőt a szegedi világbajnokságra már régen lefoglaltam a szállást, és megyek buzdítani a többieket.

Tomka Tivadar