Vágólapra másolva!
Az amerikai Floyd Landis több mint ötperces előnnyel nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, s ezzel ismét versenyben van az összetettben élen állónak járó sárga trikóért, amelyet nagy nehézségek árán tudott megőrizni a spanyol Oscar Pereiro Sio.

A Saint-Jean-de-Maurienne és Morzine közötti 200,5 km etap az utolsó hegyekkel - egész pontosan két első, valamint egy-egy kiemelt, második és harmadik kategóriással - nehezített része volt a háromhetes viadalnak, így óriási csata volt várható. Ennek megfelelően a sárga trikót éppen a szerdai alpesi szakaszon elvesztő Landis már a rajt után megszökött. Kísérletét siker koronázta, ugyanis váratlanul nagy előnnyel, több mint öt és fél perccel előbb ért célba riválisainál, így ismét versenybe szállt az összetett elsőségért, pedig egy nappal korábban úgy tűnt, esélye sincs erre.

A Phonak kapitánya mögött óriási csata dúlt az élmezőny tagjai között. Akárcsak egy nappal korábban, Carlos Sastre támadott, és próbálkozása ismét eredményes volt, mindenkit lerázott, egyértelműen ő volt a legerősebb kerekes az Alpokban. Ugyanakkor honfitársa, az éllovas Pereiro Sio is óriásit küzdött, így megtarthatta a maillot jaune-t.

A szombati időfutam egészen elképesztő izgalmakat ígér, ugyanis évek óta nem volt ilyen szoros a verseny. Az első három kerekes, Pereiro Sio, Sastre és Landis félpercen belül van, de még a negyedik Andreas Klöden is megnyerheti a viadalt, ha parádésan sikerül neki a crono, mivel hátránya csak 2:29 perc.

Eredmények, 17. szakasz, Saint-Jean-de-Maurienne - Morzine, 200,5 km:
1. Floyd Landis (amerikai, Phonak) 5:23:36 ó
2. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 5:42 p hátrány
3. Christophe Moreau (francia, AG2R) 5:58 p h.
...7. Oscar Pereiro Sio (spanyol, Caisse d,Epargne) 7:08 p h.
8. Andreas Klöden (német, T-Mobile) azonos idővel

Az összetettben (sárga trikó):
1. Pereiro Sio 80:08:49 ó
2. Sastre 12 mp hátrány
3. Landis 30 mp h.
4. Klöden 2:29 p h.
5. Cadel Evans (ausztrál, Davitamon-Lotto) 3:08 p h.
6. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 4:14 p h.

Pénteken a Morzine és Macon közötti 197 km-es etap vár a mezőnyre.