Vágólapra másolva!
Három-négy aranyérem megszerzése a cél úszóink számára a július 26-án kezdődő margitszigeti Európa-bajnokságon, amelyre 1688 versenyző nevezett. Az akkreditáltak száma megközelíti a három és fél ezret. Az első akkreditációs kártyát az Eb szerdai sajtótájékoztatóján Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere vehette át Gyárfás Tamástól, az Eb szervezőbizottságának elnökétől.

A XXVIII. úszó Európa-bajnokság szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet az Eb-nek otthont adó Hajós Alfréd-uszoda Széchy Tamás-komplexumában tartottak, Demszky Gábor bejelentette, hogy a főváros 20 millió forintot ad az Eb-rendezés költségeihez. Ugyanakkor további 40 milliós logisztikai támogatást nyújt a résztvevők és a nézők tömegközlekedési eszközökkel, így a sűrűbben járó 26-os buszokkal, valamint BKV-hajókkal történő szállításához.

S a szurkolókkal mindenképpen kalkulálni kell, amint Gyárfás Tamás is kitért rá, óriási az érdeklődés az Eb iránt. "Az uszoda a fővárosé, de egyúttal az ország minden lakosáé, s hogy ez érezhető is legyen, a nyitónapon ingyenes lesz a belépés. A jövő szerdai megnyitó ünnepségre 20 órakor kerül sor, de a versenyek, elsőként műúszásban már délelőtt 10-kor megkezdődnek" - mondta el a Magyar Úszószövetség elnöke. S bár a műúszás bizonyára növeli majd a hazai népszerűségét, azért a 20.30-kor kezdődő Magyarország-Horvátország barátságos vízilabda-mérkőzésnek vélhetően nagyobb lesz a szurkolótábora.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Európa-bajnokságra a különböző számokban 1688 versenyző nevezett, a hivatalos személyekkel együtt pedig 3414 az akkreditáltak száma. Az Eb-n összesen 38 úszó-, 4 szinkronúszó-, 10 műugró- és 6 hosszútávúszó, azaz összesen 58 eredményhirdetésre kerül sor.

A magyar esélyeket illetően természetesen az úszók vannak a középpontban. A minden igényt kielégítő műsorfüzetben a csapat bemutatásánál az "aranyemberek" között alfabetikus sorrendben Boulsevicz Beatrix, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Kovács Ágnes életrajzát olvashatjuk. S megtudhatjuk például, hogy Cseh László célja 200 és 400 vegyesen egyértelműen az aranyérem, s a hosszabbik távon a világcsúcs! Világbajnokunk emellett 100 és 200 háton is érmet szeretne nyerni. Ugyancsak elolvashatjuk, hogy a célkitűzéssel edzője, Turi György is egyetért.

Kiss László szövetségi kapitány kiemelte, hogy Budapest az 1958-as Eb után 48 évvel rendez újra felnőtt világversenyt úszásban: "Hiába volt világverő nagy csapatunk Egerszegi Krisztinával és Darnyi Tamással, és természetesen sorolhatnám Szabó Joe-t, Rózsa Nobertet, Güttler Károlyt, világversenyen itthon sohasem láthatta őket a magyar közönség. Éppen ezért, bár már negyvenhat éve edzősködöm, most jobban izgulok, mint eddig bármelyik olimpiámon vagy világbajnokságomon. S azt hiszem, ezzel a versenyzők is így vannak, mert a hazai közönség előtt mindenképpen szeretnének kitenni magukért. Némileg nyomaszt bennünket, hogy az elmúlt napokban a kajak-kenusok és az öttuszázók is ragyogón szerepeltek a maguk kontinensbajnokságán, de mi sem akarunk lemaradni."

Forrás: [origo]
Ruza József, Demszky Gábor, Gyárfás Tamás

Kiss László a célkitűzést konkretizálta is: "Az az álmunk, hogy minden napon nyerjünk érmet, lehetőleg minél fényesebbet, s három-négy aranyérem itthon tartása mindenképpen realitás. Soha nem volt még ilyen nagy létszámú, ötvennyolc fős csapatunk, és leszámítva a férfi 1500, valamint a női 800 gyorsot, élünk a lehetőséggel, hogy valamennyi számban négy versenyzőt indíthatunk. A döntőkbe a szabályok szerint természetesen legfeljebb ketten juthatnak be, de férfi 400 vegyesen, női 200 vegyesen és 200 pillangón nagyon erősek vagyunk, itt vélhetően már a csapaton belül is hatalams tülekedés lesz a két döntős helyért."

"Versenyzőink tisztességesen felkészültek, és átérzik, hogy milyen nagy lehetőség előtt állnak. Azt gondolom, hogy sok örömet fogunk szerezni" - tette hozzá Turi György vezetőedző.

Fábik Tibor