Vágólapra másolva!
Bár a futás végén a fehérorosz Szamusevics egészen hihetetlen hajrát vágott ki, Vörös Zsuzsanna néhány centit megőrzött az előnyéből, így olimpiai bajnoknőnk a 2000-es székesfehérvári sikere után szombaton este a Budakalászon zajló öttusa Eb-n második egyéni kontinensbajnoki aranyérmét nyerte. Az utolsó másodpercek izgalmait jól adja vissza a végeredmény: Vörös és Szamusevics egyaránt 5508 ponttal zárt!

- Tudja, hogy hány centivel nyert?
- Ahogy a kivetítően visszanéztem, szerintem legalább harminc centivel. Ám ennek szerintem nincs túlzottan nagy jelentősége. Ebben az esetben csak az számít, hogy én győztem.

- Mennyire érzékelte, hogy az utolsó tíz méteren Szamusevics majdnem utolérte?
- Azzal természetesen tisztában voltam, hogy a fehérorosz lány megközelít, de azt nem gondoltam, hogy a végén ilyen közel kerül hozzám. Nem tagadom, meglepett.

- Az élről, öt másodperccel indult a brit Spence előtt, aki a táv első harmadában befogta, és megelőzte. A taktikája része volt, hogy maga elé engedi?
- Éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem akartam hagyni, hogy felzárkózzanak rám az ellenfeleim. Ám menet közben kénytelen voltam változtatni a taktikámon, mert a brit lány nagyon bekezdett. Úgy gondoltam, hogy ha menni akar, akkor hadd menjen. S tulajdonképpen még jól is jártam, mert felfogta a szemből fújó szelet. Aztán ahogy elterveztem, később kétezer méternél robbantottam, és a homokos részen visszaelőztem.

- A záró számban támadt némi "technikai" problémája a cipőjével...
- Mintegy négyszáz méter után a jobb lábamon levőnek kioldódott a fűzője, így aztán arra is figyelnem kellett, nehogy elessek benne. Ez kétségkívül rosszul jött, az viszont rengeteg erőt adott, hogy minden méteren álltak a magyar szurkolók. Ezúton is köszönöm a biztatást.

- Ha az öt számban mutatott teljesítményét kellene külön-külön értékelnie, hányas osztályzatokat adna magának?
- Mivel megnyertem az Eb-t, maradjunk annyiban, hogy egy nagy ötöst megérdemlek!

Forrás: [origo]

- Milyen utat járt be, amíg eljutott ehhez az Eb-aranyhoz?


- Hétfőn a váltóban mire számít?
- Arra, hogy az eredményhirdetésnél itt is felállhatok majd a dobogóra, immár együtt a lányokkal. A legjobb természetesen az lenne, ha megint a felső fokára sikerülne.

- Hosszabb távon mennyire tervez előre?
- Ha nem jön közbe sérülés, akkor szeretnék indulni a pekingi olimpián is.

Fábik Tibor