Vágólapra másolva!
Az idei két Tour de Hongrie kerékpáros körverseny helyett csak egyet rendeznek meg a közeljövőben, az egyik szervező ugyanis kedden hivatalosan visszalépett.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) - az ernyőszervezet, amely alá tartozik többek között az országúti, a pálya, a hegyikerékpáros és a BMX-szakág - volt elnöke, a posztról múlt hónapban lemondott Eisenkrammer Károly vállalkozása, a Vuelta Kft. szervezte az elmúlt években a Tour de Hongrie-t, ám 2006-tól az országúti szakág (MKSzSz) is meg kívánta rendezni a nemzeti körversenyt. Az Eisenkrammer-féle idei viadal időpontja augusztus 1-6., míg az MKSzSz kiírásúé július 23-29. volt.

A nemzetközi szövetséggel (UCI) eddig - mint az MKSZ-elnöke is egyben - Eisenkrammer Károly állt kapcsolatban, csakhogy az elnöki posztról történt távozása után új helyzet állt elő. Az UCI hivatalos honlapján bejegyzett Tour de Hongrie szervezőjeként amúgy Eisenkrammer van feltüntetve, ám a Vuelta Kft. kedden közleményben tudatta, lemond a szervezésről.

"Tekintettel arra, hogy Magyar Kerékpársportok Szövetsége (MKSZ) elnökségének döntése ellenére a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség (MKSzSz) a saját versenynaptárában továbbra is Tour de Hongrie néven szerepelteti a korábban BAZ Megyei Körverseny néven szereplő sporteseményt, a Vuelta Kft. a mai nappal eláll a 2006. évi Tour de Hongrie megszervezésétől.

Kijelentem, hogy a megkötött támogatói, szponzori szerződéseink és előszerződéseink, valamint a résztvevő csapatok, az eseményhez kapcsolódó médiamegjelenés, az UCI bejegyzés és minden egyéb más szervezői tevékenység kapcsán a Vuelta Kft. 2006. július 6-ig készen állt a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség által előírt színvonalú verseny megszervezésére. Azonban a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség az MKSZ elnökségének döntése és a Vuelta Kft. által szervezett verseny fő szponzorának (a magyar kerékpársport egyik legjelentősebb támogatójának) közbenjárása ellenére sem változtatott álláspontján, hogy az UCI versenynaptárban 2.2-es kategóriával szereplő, a Vuelta Kft. által szervezett Tour de Hongrie mellett még egy, megtévesztésig hasonló nevű eseményt szerepeltessen a hazai versenynaptárban. Ez egyébként ellentétes az UCI és az MKSZ szabályzataival is. Ez a kettősség lehetetlenné teszi a verseny megfelelő szintű kommunikációját, és komoly zavart okoz a versenyek értékelésében, megítélésében.

Ebben a helyzetben a Vuelta Kft. szponzorai nem tartják lehetségesnek a Tour de Hongrie támogatását, ezért a mai nappal visszalépünk az idei verseny megszervezésétől. Kérem az MKSz vezetését, hogy döntésünkről haladéktalanul értesítsék az UCI-t, hogy a nemzetközi versenynaptárban szereplő Tour de Hongrie-t töröljék. A versenyre jelentkező csapatok értesítése a részünkről folyamatban van."

Török Ottó, az MKSzSz elnöke az MTI-nek elmondta, tájékoztatják az UCI-t a változásról, és megkezdik a tárgyalásokat, hogy - hasonlóan az Eisenkrammer-féle viadalhoz - a júliusi Tour de Hongrie-n is lehessen világranglistapontokat szerezni.

"A mi versenyünkre is sok kiváló csapat jelezte részvételi szándékát, így nem lesz rossz a Tour de Hongie, amely főleg az ország észak-keleti részét fedi le. Sok pénzt kell bevonnunk, hogy az UCI-nál is bejegyeztessük a hó végi viadalt, ráadásul ha a kerekesek kaphatnak ranglistapontokat, akkor a díjazásra is többmillió forintot kell majd költeni. Most ezen fáradozunk" - mondta Török Ottó.