Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett a magyar férfi párbajtőrcsapat a törökországi Izmirben rendezett vívó Európa-bajnokságon. A női tőrcsapat a hetedik helyen végzett.

A Kovács Iván, Imre Géza, Boczkó Gábor, Fekete Attila összeállítású válogatott a fehérorosz, az ukrán és az orosz együttes legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a lengyel alakulattal találkozott.

A finálé a vártnál könnyebb győzelmet hozott, Kovács, Imre és Boczkó egyaránt parádézott, hamar eldőlt az elsőség. Az első nyolc asszóban nem kaptak ki a magyarok, sőt ebből hetet megnyertek. Egyedül Boczkó vívott egyszer döntetlent, mégpedig Krzysztof Mikolajczakkal.

Az utolsó párharc előtt már 38-22 volt az állás, így az egyéniben győztes Kovács Iván kedvező helyzetben léphetett pástra a tavaly, Zalaegerszegen Európa-bajnok Tomasz Motyka ellen. Mivel csak két tussal kapott ki a gyakorlatilag tét nélküli párharcban, végül is fölényes győzelmet arattak a magyarok. Érdekesség, hogy egy éve lengyel diadal született egyéniben és csapatban is, most pedig mindkét aranyat a magyarok szerezték meg.

"Azt is mondhatnánk, hogy a mai nap a szovjet utódállamok jegyében telt el, előbb a fehéroroszokat, aztán az ukránokat, majd az oroszokat kellett legyőzni a döntőbe kerüléshez" - kezdte értékelését Imre Géza.

"Az eredmények alapján viszonylag könnyű győzelmeket arattunk, de azért nem volt annyira egyszerű a dolgunk. Az ukránoktól például idén kétszer kikaptunk, a tavalyi Eb-n is megvertek minket az elődöntőben, így nem készülhettünk ellenük kedvező előjelekkel. Ettől függetlenül megvertük őket, mert jól ment a vívás. Egész nap remek volt a hangulatunk, nem is gondoltunk arra, hogy valami baj történhet. A döntőben például szinte mindegyik asszóban növeltük egy kicsit az előnyünket, így a vége sima lett."

a 16 között:
Magyarország - Fehéroroszország 45-25

a negyeddöntőben:
Magyarország - Ukrajna 44-38
Oroszország - Franciaország 31-28
Lengyelország - Svájc 45-42
Olaszország - Ausztria 42-30

az elődöntőben:
Magyarország - Oroszország 35-27
Lengyelország - Olaszország 45-33

a 3. helyért:
Olaszország - Oroszország 45-42

a döntőben:
Magyarország - Lengyelország 45-31

A végeredmény:
1. Magyarország
2. Lengyelország
3. Olaszország

A női tőrcsapatok versenyében a Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Ujlaky Virgine összeállítású együttes a legjobb 16 között még könnyedén verte a házigazda csapatot, a negyeddöntőben azonban nagy csatában, 33-29-re kikapott a francia válogatottól.

Az alsó ágon a nyolc között meglepetésre elvérző olasz válogatottal találkoztak Mohamedék és 45-39-re kikaptak, így a hetedik helyért léphettek pástra. A helyosztón a holland gárdával mérkőzött a magyar csapat, amely végül 43-35-re nyert, így hetedikként zárta az Eb-t.

a 16 között:
Magyarország - Törökország 45-10

a negyeddöntőben:
Franciaország - Magyarország 33-29

az 5-8. helyért:
Olaszország - Magyarország 45-39

a 7. helyért:
Magyarország - Hollandia 43-35

az elődöntőben:
Oroszország - Lengyelország 24-23
Románia - Franciaország 41-26

a 3. helyért:
Lengyelország - Franciaország 45-28

a döntőben:
Oroszország - Románia 28-27

A végeredmény:
1. Oroszország,
2. Románia
3. Lengyelország
...7. Magyarország