Vágólapra másolva!
Csütörtökön megkezdődik a csehországi Racicében az idei kajak-kenu Európa-bajnokság. Angyal Zoltán szövetségi kapitány összességében hat-hét aranyérmet remél a kontinensviadalon. Az elmúlt esztendők eredményei alapján nem okozunk meglepetést azzal, ha azt írjuk: ezen sikerek "gerincét" női versenyzőink adják majd. A kapitány szerint a tavalyi poznani Európa-bajnokság és a zágrábi világbajnokság eredményei alapján újabb aranyérmek várhatók a Kovács Katalin, Janics Natasa párostól.

"A poznani és a duisburgi Világkupát látva, no és az Európa-bajnokság rajtlistáját böngészve nem sok változott az elmúlt esztendőhöz képest - magyarázta a kapitány. - Éppen ezért engedtessék meg, hogy egy kicsit kapzsi legyek, és három aranyérmet várjak párosban Katiéktól. Igaz, a kétszáz méter nüanszokon múlik, és az sem mellékes, hogy a négyes indulásokkal meglehetősen mozgalmas hétvégét vállaltak a lányok, de én bízom a képességeiben, és abban, jól bírják majd a vállukra rakott terheket."

"Igyekszünk jól szerepelni, bár a négyesek miatt az idén kevesebb időnk jutott a párosra - mondta Janics Natasa, aki nem tagadta: a páros győzelmek mellett az idei céljuk, hogy minden négyes fináléban elsőként haladjanak át a célvonalon.

Erre is jó esély van, hiszen mindhárom távon ütőképes egységet állított össze Fábiánné Rozsnyói Katalin. A hajókban Kovács és Janics mellett alapember még a háromszoros világbajnok Paksy Tímea (ő egyébként K-1 200 méteren is rajtol), aki Kovács Katalin vezérevezős helyét vette át a négyes hajókban.

"Az új szerepkör miatt változtatnom kellett az evezési stílusomon, de Kati nagy segítségemre volt ebben" - magyarázta Paksy, akinek egykori párostársa, Benedek Dalma nyerte el az idén K-1 500 és 1000 méteren az indulás jogát. A tavalyi zágrábi világbajnokságon a német Katrin Wagner-Augustin mögött a második helyen záró versenyző az idén nagyot lépet előre. Bizonyítja ezt az is, hogy a szegedi bajnokságon 1000 méteren legyőzte a tizenötszörös világbajnok Kovács Katalint.

"Dalma rengeteget fejlődött, de nagyon nehéz ellenfele van Wagner személyében - magyarázta a kapitány. - Ha odafigyel, és okosan versenyzik, megcsípheti a kemény, iram menő németet. Azt hiszem, ez igazán nagy bravúr lenne ezen az Európa-bajnokságon."

Az indulók:
1000 m:
k-1: Benedek Dalma (Dunaferr SE)
k-2: Kovács Katalin (MTK), Janics Natasa (Démász-Szeged)
k-4: Paksy Tímea (MTK), Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra (Démász-Szeged)

500 m:
k-1: Benedek
k-2: Kovács, Janics
k-4: Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina (MTK)

200 m:
k-1: Paksy
k-2: Kovács, Janics
k-4: Paksy, Kovács, Janics, Patyi Melinda (MTK)