Vágólapra másolva!
A szegedi Maty-éren péntek délelőtt megrendezték a férfi K-1 500 méter, valamint a C-2 200 méter pótválogatóját, amelyen a Győri VSE kajakosa, Benkő Zoltán, illetve a BSE-ESMA kenusa, Bozsik Attila vívta ki az indulási jogot a július 6-án kezdődő racicei Európa-bajnokságra, illetve az augusztus 17-én rajtoló szegedi világbajnokságra.

Néhány nappal ezelőtt a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa arról nyilatkozott, hogy ha szétlövésre kerül a sor, az esetek többségében mindig az a versenyző győz, aki a második válogatót nyerte. A férfi K-1 500 méter esetében ez az ötszörös Európa-bajnok Vereckei Ákos volt, aki Szegeden nagy csatában győzte le a május végi szolnoki viadalt nyerő Benkő Zoltánt. A szegedi összecsapást követően Benkő arról nyilatkozott, hogy eltaktikázta a versenyt, és a szétlövés során mindenképpen javítani fog.

Nos, Benkő beváltotta ígéretét, hiszen a pótválogatón, ha minimális különbséggel is, de legyőzte Vereckeit, aki 1998 óta állandó részvevője volt a K-1 500 méternek. A vereség azt jelenti, hogy Vereckei nem indul a racicei Európa-bajnokságon, míg a szegedi világbajnokságon az 1000 méteres négyeshajó tagjaként szerepel majd.

"Ezúttal hideg fejjel ültem a hajóba, és igyekeztem elkerülni a szegedi válogató során elkövetett hibát. Akkor az elején többet kiadtam magamból, mint kellett volna, talán azért is, mert főleg Ákosra koncentráltam. Ezúttal teljesen magamra és az edzéseken begyakorolt taktikára figyeltem, ami meghozta a sikert" - mondta a versenyt követően Benkő Zoltán.

"Már a szezon előtt éreztem, hogy ebben az évben nem lesz könnyű dolgom. A második válogató után azonban kezdtem bízni benne, hogy egyesben is ott lehetek az idei világversenyeken. Sajnos kénytelen vagyok elfogadni ezt a vereséget, és azt, hogy a kontinensviadalon nem állhatok rajthoz. Mostantól a szegedi világbajnokságra és a csapathajóra koncentrálok" - nyilatkozta a vereségről Vereckei Ákos.

A C-2 200 méteres összecsapása balszerencsés incidenssel ért véget, hiszen a verseny során eltört Foltán László lapátja, így Bozsik Attila nyerte el az indulási jogot az idei világversenyekre.

"Sajnos ezek a szerencsétlen esetek ugyanúgy a verseny részei, így nem írhatok ki újabb szétlövést. A sportágban alapvető szabályok vannak, és a pótválogató előtt tisztáztam az edzőkkel, hogy rendkívüli helyzetben enyém a döntés joga. Ez alapján Bozsik Attila utazik a csapattal" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

A kenu négyeseknek rendezett második válogatón 200 és 500 m-en ugyanazok az egységek nyertek pénteken a Maty-éren, mint vasárnap, az ob-n, így ezekben a számokban eldőlt, hogy kik indulhatnak a jövő csütörtökön rajtoló racicei Európa-bajnokságon és az augusztus 17-én kezdődő szegedi vb-n.

A legrövidebb távon ezúttal is a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kvartett diadalmaskodott, míg 500-on a Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Pulai Imre és Novák Ferenc alkotta csapat ismételte meg sikerét.

A délelőtti 1000 m-es versenyben a Hüttner Csaba vezette négyes nyert, így szombaton 8.30 órakor ebben a számban pótválogatót rendeznek.

[origo] / (MTI)