Vágólapra másolva!
Az Aerosvit 2006 szuperverseny kilencedik játéknapjának rangadója, Vaszilij Ivancsuk és Viorel Bologan játszmája döntetlennel zárult. Az éllovas Szergej Rublevszkij sötéttel játszma megosztozott a ponton Alekszandr Arescsenkoval és megőrizte félpontos előnyét. A tizedik fordulóban Rublevszkij-Ivancsuk összecsapás lesz. Az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov megszerezte első győzelmét. Nyeréssel javított helyezésén Alekszandr Griscsuk és Alekszej Shirov.

Elmaradt a várt, vérre menő küzdelem a viadal második és harmadik helyezettjének, Vaszilij Ivancsuk és Viorel Bologan partijában. A korai vezércsere előrevetette a békés megoldást, és ez lehetőséget nyújtott az éllovas Szergej Rublevszkijnek, hogy sötéttel ne kockáztasson, könnyű, pihentető remivel megőrizte félpontos előnyét az Ivancsukkal szemben. A 18-as szuperverseny első helyének sorsát eldöntő partit az orosz szuperbajnok világossal játssza ukrán riválisával.

A Bundesliga tavalyi idényében Alekszej Shirov nehéz pillanatokat élt át Leif Erlend Johannessen ellen, amikor norvég ellenfele megjátszotta a szláv védelem oly sokat elemzett változatában a 18.Hb5! tisztáldozatot. Foroszban Shirovnak csak követnie kellett saját partiját, de ezúttal a világos bábukat vezetve. Elképzelhető, hogy az indiai Pentala Harikrishna nem ismerte a nagyon fontos játszmát, gyorsan megadásra kényszerült.

Megszerezte első győzelmét az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov. A bolgár világbajnok Veszelin Topalov varijával nyert honfitársa, a 16 éves Szergej Karjakin ellen. Ponomarjov érdekes minőségáldozatot hozott, futópárt és szabadgyalogot kapott ellenértékként. Karjakin nem védekezett a legpontosabban, huszárja messzire tévedt. Alighanem megbánta, hogy a parti korábbi szakaszában miért nem kényszerítette ki az örökös sakkot. A nyolcadik fordulóban elszenvedett veresége után gyorsan javított Alekszandr Griscsuk, és harcban áll a dobogós helyezés megszerzéséért. Az orosz huszárjáték egyik főváltozatában mért csapást az ukrán Andrej Volokityinre, aki jó kezdés után alaposan elgyengült, zsinórban harmadszor kapott ki. Érdekes csatában osztozott meg a ponton a azeri Sahriyar Mamedgyarov és a román Liviu-Dieter Nisipeanu, többször is változott az állás megítélése.

A 9. forduló eredményei:
Mamedgyarov (azeri, 2699)- Nisipeanu (román, 2695) döntetlen (Cseh-Benoni, 43)
Griscsuk (orosz, 2719) - Volokityin (ukrán, 2660) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 61)
Ivancsuk (ukrán, 2731) - Bologan (moldáv, 2666) döntetlen (Királyindiai védelem, 22)
Arescsenko (ukrán, 2660) - Rublevszkij (orosz, 2687) döntetlen (Szicíliai védelem, 20)
Shirov (spanyol, 2699) - Harikrishna (indiai, 2680) 1 - 0 (Szláv védelem, 38)
Karjakin (ukrán, 2661) - Ponomarjov (ukrán, 2738) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 56)

A verseny állása:
1.Rublevszkij 6,5 pont
2. Ivancsuk 6
3. Bologan 5,5
4-6. Mamedgyarov, Shirov és Gricsuk 5
7-8. Arescsenko és Nisipeanu 4
9-10. Ponomarjov és Volokityin 3,5
11-12. Karjakin és Harikrishna 3

A 10. forduló párosítása:
Nisipeanu - Karjakin
Volokitin - Mamedgyarov
Bologan - Griscsuk
Rublevszkij - Ivancsuk
Shirov - Arescsenko
Harikrishna - Ponomarjov