Vágólapra másolva!
Az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló szuperverseny hetedik fordulójában az orosz Szergej Rublevszkij zsinórban ötödik partiját nyerte meg, előnyét egy pontra növelte. Az indiai Pentala Harikrishna könnyen adta meg magát. Fordulatokban bővelkedett Alekszej Shirov és Viorel Bologan partija, a moldáv sakkozó azonnali nyerést szalasztott el, majd a spanyol nagymester nem tudta tisztelőnyét érvényesíteni. A bajnokok párharcát, Vaszilij Ivancsuk és Liviu-Dieter Nisipeanu összecsapását a világossal játszó ukrán nyerte meg, jó technikával fokozta döntővé pozíciós előnyét.

Ritkán látható, bravúros ötös nyerősorozattal az orosz szuperbajnok Szergej Rublevszkij egypontos előnnyel vezet a 18-as kategóriájú szuperversenyen. Arra senki sem számított, hogy a torinói sakkolimpián mutatott pocsék játéka után ennyire magára talál, sikeréhez azonban riválisai is "segítséget" nyújtanak. Az indiai junior világbajnok Pentala Harikrishna nagyon könnyen adta meg magát, nyugodtan kapitulálhatott volna már a 21. lépés után, hiszen a hetedik sorra betört világos bástya "feltűzte" a két sötét huszárt.

Az orosz sakkozó egyik konkurense, a moldáv Viorel Bologan nagy esélyt szalasztott el, azonnali nyerést hagyott ki Alkszej Shirov ellen, majd meg kellett küzdenie a remiért tiszthátrányos állásában. Időzavarban a spanyol nagymester túlzottan engedékeny volt, megengedte a cseréket, s ezzel elpuskázta a lehetőséget. Tetszetős pozíciós játszmában kényszerítette feladásra Vasziij Ivancsuk a románok Európa-bajnokát. A négybástyás végjátékban világos mindkét szárnyon dominált, majd királya behatolása döntött.

Kölcsönösen tisztelte egymást Alekszandr Griscsuk és Ruszlan Ponomarjov. Az ukrán exvilágbajnok 14...Fc5 lépése meglepte orosz ellenfelét. Adok-kapok az azeri-ukrán párharcban. Nem éppen szokványosan játszotta a megnyitást Sahriyar Mamedgyarov és Szergej Karjakin, sötét eredeti manőverrel oldotta meg vezérszárnyának fejlesztését . Elfogadhatatlan áldozat, de az ellenjáték időben érkezett, lépésismétlés a vége. Megszerezte első győzelmét Aleszandr Arescsenko, míg Andrej Volokityin visszaesett ötven százalékra. Változatlanul nyeretlen Ponomarjov és Karjakin, Ivancsuk és Griscsuk még veretlen a 12 fős mezőnyben.

A 7. forduló eredményei:
Ivancsuk (ukrán, 2731) - Nisipeanu (román, 2695) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 54)
Arescsenko (ukrán, 2660) - Volokityin (ukrán, 2660) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 50)
Shirov (spanyol, 2699) - Bologan (moldáv, 2666) döntetlen (Caro-Kann védelem, 73)
Rublevszkij (orosz, 2687) - Harikrishna (indiai, 2680) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 28)
Griscsuk (orosz, 2719) - Ponomarjov (ukrán, 2738) döntetlen (Szicíliai védelem, 19)
Mamedgyarov (azeri, 2699) - Karjakin (ukrán, 2661) döntetlen (Szicíliai védelem, 36)

A verseny állása:
1.Rublevszkij 5,5 pont
2-3. Ivancsuk és Bologan 4,5
4. Griscsuk 4
5-7. Mamedgyarov, Shirov és Volokityin 3,5
8. Arescsenko 3
9-12. Karjakin, Ponomarjov, Harikrishna és Nisipeanu 2,5

A 8. forduló párosítása:
Nsipeanu - Griscsuk
Volokityin - Ivancsuk
Bologan - Arescsenko
Rublevszkij - Shirov
Ponomarjov - Mamedgyarov
Harikrishna - Karjakin