Vágólapra másolva!
A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füvespályás tenisz Grand Slam-tornán. A férfiak versengésében csupán az a kérdés, meg tudja-e állítani bárki Roger Federert, vagy a svájci teniszező sorozatban negyedszer is diadalmaskodik a szentélyben.

A negyedszázados jubileumát augusztus 1-jén ünneplő klasszis 17 esztendősen 1999-ben debütált Wimbledonban, ám akkor már az első fordulóban búcsúzott, s így volt ez egy évvel később is. 2001-ben egészen a negyeddöntőig jutott, majd egy év múlva az első kanyarban kikapott a horvát Mario Ancictól. Érdemes megjegyezni a dátumot: 2002. június 25-én történt az eset, és a jelenlegi világelső azóta minden meccsét megnyerte füvön és beállította a legendás svéd Björn Borg 41 sikerből álló rekordját. A jelek szerint meg is dönti a csúcsot.

Igaz, ez nem lesz könnyű, mert már az első körben nehéz ellenfelet kapott Richard Gasquet személyében. A 20 esztendős francia játékos alaposan megizzasztotta egy hete Halléban Federert, de győzelem esetén sem lesz sétagalopp a folytatás. A 32 közé jutásért ugyanis a Tim Henman-Robin Söderling összecsapás győztese vár rá. Természetesen oldott ő már meg nehezebb feladatokat is, most sincs kétségbe esve."Federert - füvön - csak egy ember lenne képes megállítani és azt Federernek hívják" - viccelődött James Blake.

A viadal második kiemeltje Rafael Nadal, aki két hete a francia nyílt bajnokság döntőjében verte a svájcit. Ám ott salak a borítás, azon pedig még nem nagyon termett babér Federer számára. Hiába próbált meg mindent, a spanyol ellen nem nagyon volt esélye. Mint ahogy Nadalnak sincs sok kilátása szép eredményre Wimbledonban. Tavaly a második fordulóban "harapott a fűbe Párizs királya": a luxemburgi Gilles Muller verte négy szettben.

A legendás Pete Sampras utódának kikiáltott svájci teniszező mellett Andy Roddick is eljuthat a csúcsra. Csak egy a gond: az út végén rendre ott várja Federer. A 2004-es és a 2005-ös döntőben is ő állította meg az amerikait, 2003-ban pedig a legjobb négy között búcsúztatta.

A svájci csillag mellett még két korábbi bajnok teniszezik majd Wimbledonban: az ausztrál Lleyton Hewitt (2002) és Andre Agassi (1992), aki szépen szeretne búcsúzni imádott sportágától. A 36 esztendős Agassi 19 esztendeje indult először Wimbledonban és az idei fellépés lesz az utolsó. Különböző sérülései miatt a kopasz csillag nagyon keveset játszott, de azt mondta, Angliában kivágja a rezet. A kezében most is nagyon sok van, ám az a kérdés, hogy a lába meddig bírja. Hewitt egy hete megnyerte a londoni Queen's Clubban rendezett füvespályás viadalt, menetközben legyőzve Rafael Nadalt, Tim Henmant, majd a döntőben James Blake-et.

Esélyes lehet még az argentin David Nalbandian, aki 2002-ben döntős volt, továbbá a horvát Ivan Ljubicic. Az angolok reményeit még mindig Tim Henman és Greg Rusedski testesíti meg. Végső sikerükkel - bár erre nagyon halvány a remény - a hazai teniszrajongók régi vágya is teljesülne, hiszen Fred Perry 1936-os sikere óta nyeretlenek a britek.

A nőknél ott lesz a két belga ász, Justine Henin-Hardenne és Kim Clijsters. Henin-Hardenne fantasztikus játszik, döntős volt az Australian Openen, a párizsi döntőben szinte leütötte a pályáról Clijsterst, ám Wimbledonban nem megy neki a tenisz: a 24 éves klasszis öt alkalommal indult, legjobb eredményét 2001-ben érte el, amikor egészen a döntőig jutott, ám az amerikai Venus Williams 6:1, 3:6, 6:0-ra legyőzte. Tavaly már az első körben elbukott, miután drámai meccsen három játszmában kikapott a görög Eleni Daniilidutól. A legjobb eséllyel a tavalyelőtti bajnok Marija Sarapova és a címvédő Venus Williams pályázik a végső győzelemre. A francia Amélie Mauresmo, aki megnyerte az esztendő első GS-tornáját, az utóbbi időben nem nagyon villog.

A többi orosz hölgy, Anasztaszja Miszkina, Jelena Gyementyjeva és Szvetlana Kuznyecova bármikor képes komoly teljesítményre. Lesz néhány nagy hiányzó is: nem indul a tavaly döntős amerikai Lindsay Davenport, továbbá az orosz Nagyja Petrova.

Az idén egyesben Czink Melinda egyedül képviseli a magyar színeket. Eddig kétszer indult és mindkét alkalommal az első körben esett ki. Tavaly nem volt szerencséje, a nyitó fordulóban a Mauresmóval került össze. Most nagyobb az esély: a spanyol Laura Pous Tio lesz az ellenfele, akivel még sohasem játszott.