Vágólapra másolva!
A Foroszban zajló Aerosvit 2006 szuperverseny hatodik fordulójában az orosz Szergej Rublevszkij sorozatban negyedik győzelmét aratta, és átvette a vezetést. Az orosz szuperbajnok a moldáv éllovas, Viorel Bologan ellen sötéttel nyert.  A két junior világbajnok összecsapása az indiai Pentala Harikrishna javára dőlt el, remek támadása meglepte az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Megszerezte első győzelmét a román Európa-bajnok, Liviu-Dieter Nisipeanu, elvesztette veretlenségét a spanyol Alekszej Shirov. Döntetlen lett az ukrán "örökrangadó", Ruszlan Ponomarjov és Vaszilij Ivancsuk partija.

Az ukrán üdülőhelyen zajló 18-as kategóriájú szuperverseny eddigi legizgalmasabb fordulója volt a csütörtöki hatodik. Négy játszma is döntéssel végződött, de a két pontosztozkodással zárult partiban sem unatkoztak a sakkrajongók. Szergej Rublevszkij folytatta bámulatos sorozatát, negyedik partiját nyerte meg zsinórban.

Az elfogadott vezércselben az éllovas moldáv Viorel Bologan új tervel rukkolt ki, a sötét állásban keletkezett gyalogszerkezeti gyengeségek látszólag igazolták elképzelését, de az orosz szuperbajnok erőteljes lépésekkel keresztülhúzta számításait. Tisztjeinek jó mezőket talált, a világos tábor passzivitásba kényszerült, a világos gyalogcentrum elleni akció teljessé tette sötét stratégiájának sikerét, a győzelemmel Rublevszkj helyet cserélt Bologannal, átvette a vezetést.

Remekelt az indiai Pentala Harikrishna, a skót négyeshuszárjátékban győzte le a mellékvarit játszó azeri Sahriyar Mamedgyarovot. A nagyátlón a futó dolgozott, a világos bástya a g vonalat fenyegette, a h6-on csattanó tisztáldozattal megnyitott átlón elvérzett a sötét király. Szép pozíciós játékkal kényszerítette feladásra Liviu-Dieter Nisipeanu ukrán ellenfelét, Alekszandr Arescsenkot, a román Európa-bajnok első nyerésének örülhetett.

Elvesztette veretlenségét Alkszej Shirov. A spanyol nagymester orosz huszárjátéka ellen Andrej Volokityin a divatba jött 5.Hc3-at játszotta meg, a sorozatos cserék után világos huszárja erőseb volt, mint Shirov futója, hasonló erőviszonyok döntötték el Nisipeanu és Arescsenko küzdelmét is.

A nagy érdeklődéssel várt ukrán csúcsrangadó, Ruszlan Pnomarjov és Vaszilij Ivancsuk összecsapása örökös sakkal végződött. A szicíliai védelem Najdorf változatában Ivancsuk átvette a kezdeményezést, de Ponomarjov vezére időben érkezett a magára maradt sötét király elleni akcióhoz.

A legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Szergej Karjakin nagy nehézségek árán rabolt el fél pontot Alekszandr Griscsuktól. A pénteki szabadnap után a viadalon szombaton folytatódik a pontvadászat. Az eddig lejátszott 36 játszmából 16 végződött döntéssel. Ivancsuk és Griscsuk még veretlen, Ponomarjov, Karjakin és Arescsenko még nyeretlen a 12 fős mezőnyben.

A 6. forduló eredményei:
Nisipeanu (román, 2695) - Arescsenko (ukrán, 2660) 1 - 0 Szicíliai védelem, 72)
Volokityin (ukrán, 2660) - Shirov (spanyol, 2699) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 63)
Bologan (moldáv, 2666) - Rublevszkij (orosz, 2687) 0 - 1 (Elfogadott vezércsel, 61)
Ponomarjov (ukrán, 2738) - Ivancsuk (ukrán, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Karjakin (ukrán, 2661) - Griscsuk (orosz, 2719) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)
Harikrishna (indiai, 2680) - Mamedgyarov (azeri, 2699) 1 - 0 (Skót négyeshuszárjáték, 32)

A verseny állása:
1. Rublevszkij 4,5 pont
2. Bologan 4
3-5. Volokityin, Griscsuk és Ivancsuk 3,5
6-7. Mamedgyarov és Shirov 3
8-9. Harikrishna és Nisipeanu 2,5
10-12. Karjakin, Ponomarjov és Arescsenko 2

A 7. forduló párosítása:
Ivancsuk - Nisipeanu
Arescsenko - Volokityin
Shirov - Bologan
Rublevszkij - Harikrishna
Griscsuk - Ponomarjov
Mamedgyarov - Karjakin.