Vágólapra másolva!
Az ukrajnai Foroszban lejátszották a szuperverseny ötödik fordulóját. Az éllovas moldáv Viorel Bologan világossal az indiai Pentala Harikrishna ellen nyert, megőrizte félpontos előnyét. Mesterhármassal az orosz Szergej Rublevszkij már egyedül második a tabellán. Alekszej Shirov nem tudta győzelemig fokozni előnyős pozícióját, a román Liviu-Dieter Nisipeanu megmenekült az újabb vereségtől. Kölcsönösen hibázott az orosz Alekszandr Griscsuk és az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az izgalmas összecsapás örökös sakkal lett remi. Döntetlennel zárult a két ukrán párharc Ivancsuk-Karjakin és Arescsenko-Ponomarjov szereposztásban.

Az Aerosvit szuperversenyének negyedik játéknapján a nagymesterek sötéttel három győzelmet értek el, az ötödik fordulóban a világos volt a nyerő szín. Az indiai Pantala Harikrishna új edzőjével, a grúz Elizbar Ubilavával érkezett a viadalra. Ubilava tíz éven keresztül Viswanathan Anand szekundánsa volt, egyelőre Harikrishna csak ősz hajszálait gyarapítja. A spanyol megnyitás Breyer változatában Viorel Bologan új terve meglepetéssel érte, kicsit rosszabb állásban az indiai nagymester minőséget áldozott, de ezzel csak megkönnyítette az éllovas dolgát.

Alaposan "belehúzott" az orosz szuperbajnok Szergej Rublevszkij, sorozatban harmadik győzelmét érte el. Bátran vállalt nagy bonyodalmakat, gyalogot, majd minőséget is áldozott. Andrej Volokityin inkább a nyugalmas pozíciókat kedveli, időzavarban nem tudta kivédeni világos fenyegetéseit, királya nagy bajba került. Megmenekült az újabb vereségtől a románok Európa-bajnoka, Liviu-Dieter Nisipeanu. A Philidor védelmű partiban gyalogot áldozott, de elegendő ellenértéket nem kapott. A spanyol Alekszej Shirov időzavarban nem tudta érvényesíteni előnyét.

A forduló legizgalmasabb küzdelmét Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov vívta. A spanyol megnyitás manapság ritkábban játszott változatában az azeri junior világbajnok kisebb hátrányba került, Griscsuk nem is fogadta el a lépésismétléssel felkínált remit, hanem gyalogot áldozott. A nagy bonyodalmakban, időzavarban mindketten hibáztak, igazságos döntetlen született...

A tornán érdekes időbeosztással játszanak, az egész partira a nagymestereknek 2-2 óra gondolkodási idejük van, és lépésenként 20 másodperc bonuszidő. Már korábbi versenyek is bizonyították, hogy sokkal jobb a 40. lépésnél időkontrollt alkalmazni, jobb a FIDE új javaslata, a 90-90 perc 40 lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, mindkét esetben + 30 másodperc lépésenként.

A két ukrán párharc remivel végződött, kezdetben Vaszilij Ivancsuk és Aleszandr Arescsenko előnyéről beszélhettünk. A legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Szergej Karjakin pályafutása során először remizett Ivancsukkal, az exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov még mindig nyeretlen, örökös sakkot kényszerített ki.

Az 5. forduló eredményei:
Bologan (moldáv, 2666) - Harikrishna (indiai, 2680) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 48)
Rublevszkij (orosz, 2687) - Volokityin (ukrán, 2660) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Ivancsuk (ukrán, 2731) - Karjakin (ukrán, 2661) döntetlen (Szláv védelem, 24)
Griscsuk (orosz, 2719) - Mamedgyarov (azeri, 2699) döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)
Shirov (spanyol, 2699) - Nisipeanu (román, 2695) döntetlen (Philidor védelem, 45)
Arescsenko (ukrán, 2660) - Ponomarjov (ukrán, 2738) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

A verseny állása:
1.Bologan 4 pont
2. Rublevszkij 3,5
3-6. Mamedgyarov, Ivancsuk, Griscsuk és Shirov 3
7. Volokityin 2,5
8. Arescsenko 2
9-12. Ponomarjov, Karjakin, Harikrishna és Nisipeanu 1,5

A 6. forduló párosítása:
Nisipeanu - Arescsenko
Volokityin - Shirov
Bologan - Rublevszkij
Ponomarjov - Ivancsuk
Karjakin - Griscsuk
Harikrishna - Mamedgyarov