Vágólapra másolva!
A budapesti úszó, műugró, szinkronúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság nyitónapján, július 26-án ingyenes lesz a belépés. Az erről szóló szervezői döntésre az Európai Úszóliga (LEN) vezetőtestülete, a Büro áldását adta pénteki, perugiai ülésén.

A Büro magyar tagja volt egyébként az összejövetel főszereplője, hiszen péntek délelőtt az úszó-Eb szerepelt a terítéken. A tagoknak rendkívül tetszett az esemény hivatalos dala, a Nox együttes "Embermadár" című szerzeménye, a felvezető film, valamint a plakát is.

Véglegesítették a megnyitó menetrendjét is, azaz először Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszél a tervek szerint, majd őt követi Bartolo Consolo. "Hogy a közönség láthassa az új, csodálatos uszodát, úgy döntöttünk, az első napon ingyenes a belépés, azaz érkezési sorrendben telhetnek meg a lelátók a szinkronúszó-versenyek nyitányán, és szintén nem kell fizetni a magyar-horvát vízilabda-mérkőzés megtekintéséért" - mondta Gyárfás Tamás, aki még elmondta, a Bürónak tetszett az is, hogy a magyar szövetség különféle kiegészítő programokkal igyekszik feldobni az első öt napot.

A honi úszó-szövetség elnöke még azzal is elképesztette a tagokat, hogy elárulta, a további négy szinkronúszó-napra 2000 és 800 forintért árulják majd a jegyeket, ami különösen euróban kifejezve rendkívül kedvező ár. "Nem nyerészkedni akarunk, hanem azt szeretnénk, hogy az összes napon megteljenek a tribünök" - indokolt Gyárfás.

Az Eb időszakában egyébként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is fogadást ad az Eb-n résztvevő sportdiplomaták tiszteletére, illetve ekkor lesz az a díszvacsora, amelyet a LEN megalakulásának 80. évfordulója alkalmából rendeznek. Az Európai Úszóliga igyekszik megadni a módját, és a Nemzeti Galériában esedékes ünnepségre meghívják az Eb második hetében a Formula-1 honi futamára Budapestre érkező sztárok közül Fernando Alonsót és Michael Schumachert is (tekintettel a Büro-tagok szerteágazó kapcsolataira, a két sztár részvételére igen jó esély van).

Gyárfás Tamás végül beszámolt arról, hogy a délutáni szakaszban a Büro több döntést is hozott, ezek közül a legérdekesebb, hogy a jövőben a vízilabda Euroligában egy országból maximum két klub kerülhet be a Final Fourba, elkerülendő azt, hogy egy náció három csapattal képviseltesse magát, amint az történt az olaszok jóvoltából az idén Dubrovnikban.

Az elnök végül jelezte, megnyugtatta a Büro tagjait, immáron semmi probléma nincs az uszodával - igaz, Gyárfás ehhez hozzátette, nem lenne baj, ha másfél héten belül valóban elnyerné végleges képét a létesítmény, ugyanis több LEN-vezető 13-án a fővárosba érkezik a vízilabda Világkupára.