Vágólapra másolva!
A lehető legrövidebb utak öttusa Európa-bajnokságát szeretnék megrendezni a július 13. és 18. között esedékes budakalászi kontinensviadal szervezői, s noha a tervezett uszoda még nem készült el, azért valamennyien bíznak abban, hogy az eredeti elképzelések valósulnak meg. 

A Omszki-tó mellett négy szám versenyeit - némi előkészület után - már most le lehetne bonyolítani, a sportcsarnok ugyanis alkalmas a lövészet és a vívás fogadására, a mellette lévő területen pedig szép környezetben ki lehet alakítani a lovas-, illetve futópályát.

Az egyetlen gondot - amint az a rajt előtt 44 nappal megtartott helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott - az okozza, hogy még nem készült el a 33 és egyharmad méteres, hatpályás medence, sőt tulajdonképpen csak a múlt hét hétfőjén kezdődtek meg a munkálatok. Hogy a szervezők mégis bíznak a megálmodott forgatókönyv megvalósulásában, arra az ad számukra alapot, hogy valójában nem egy komplett uszodának kell elkészülnie a terv szerint 35 napos határidővel, hanem csupán egy fóliázott medence épül, ráadásul ebben a sportágban a vizes helyszínre vonatkozóan nincsenek olyan szigorú előírások, mint például az úszósportban.

Kovács László, a Prompt Kft. igazgatója, mint fővállalkozó, arról számolt be, hogy a szervezőkkel együtt eredetileg mobil medencében gondolkodtak, később azonban - a helyi önkormányzat támogatását maguk mögött tudva - állandó uszoda építése mellett foglaltak állást. A beruházás teljes mértékben magántőkéből valósul meg, éppen ennek hiányából adódott a csúszás. Kovács a kiásott gödör mellett elmondta, hogy az első fázisban, július elejéig elkészül a medence, épül egy csaknem háromszáz férőhelyes mobil lelátó, a sportcsarnok falát megbontják, hogy közvetlen átjárást biztosítsanak az öltözőkhöz, az építési területet pedig kétméteres tujákkal takarják el, hogy a látványt ne zavarja semmi. A második szakaszban, novemberig megvalósul a komplett nyitott uszoda a tanmedencével, majd jövő áprilisra befedik a létesítményt.

A medence műszaki paramétereivel kapcsolatban elhangzott, hogy a vasbeton szerkezetű aljzatot és falat nem csempézik, hanem fóliával borítják be. Ennek a technológiának az a lényege, hogy a vízzárást a beton helyett a fóliával oldják meg. Ilyen megoldást alkalmaztak egyébként - igaz, ott mobil medencénél - a barcelonai úszó-világbajnokság idején is.

"Hiszünk abban, hogy egyfajta világcsúcs-felállítással az eredeti elképzelés alapján valósul meg az Európa-bajnokság. A sajtótájékoztatót éppen azért tettük mára, mert most vagyunk abban a helyzetben, hogy már megalapozottan bizakodhatunk" - utalt az elkezdett munkálatokra Császári Attila, a szövetség elnöke. "Ha valamibe belekezdünk, szeretünk olyat csinálni, amit előttünk még senki. Öttusa Európa-bajnokságot ilyen kis területen még nem rendezett más" - tette hozzá.

Pécsi Gábor, a szervezőbizottság elnöke is optimizmusának adott hangot, egyúttal azonban jelezte, vannak póthelyszínek, vagyis az Eb-re mindenképpen sor kerül. "Az 1999-es, margitszigeti világbajnoksággal elindult egy folyamat, azóta a mindenkori szervezők egyre inkább törekednek arra, hogy minél kevesebb utazással tudják lebonyolítani a versenyeket. A magyar házigazdák most hasonló példát szeretnének mutatni kontinensviadalon is. Amennyiben az uszoda elkészül, jó hangulatú versenyeknek lehet helyszíne a szép környezetben található budakalászi sportcentrum."