Vágólapra másolva!
A szófiai Mobiltel szuperverseny negyedik fordulójában az éllovas amerikai Gata Kamsky miniatűrben nyert Peter Szvidler ellen. Az orosz nagymester könnyelmű 15. lépése után állása kártyavárként omlott össze, Kamsky félpontos előnnyel vezet. Harmadik győzelmét érte el az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjovot mesteri pozíciós játékkal kényszerítette kapitulációra. Még mindig nyeretlen a hazai pályán játszó bolgár világbajnok Veszelin Topalov.

A szófiai 20-as kategóriájú szuperversenyen csak az amerikai Gata Kamsky, aki nem tartozik a 2700 Élő-pontosok előkelő klubjába. Az egykori orosz sakkozó 1994-ben mindkét világbajnoki ciklusban, a FIDE, illetve a PCA sorozatban is világbajnok-jelölt volt, a FIDE ciklusban végül Anatolij Karpov kihívója lett. (Az előcsatározások során Viswanathan Ananddal szemben Sanghi Nagarban kétpontos hátrányt dolgozott le.) Az Elisztában megrendezett világbajnoki döntőn 10,5-7,5 arányban szenvedett vereséget, s csalódottságában hátat fordított a sakknak. Nyolcéves szünet New Yorkban után indult ismét versenyen, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán nemzetközi porondon is szerepelt, a nyolcaddöntőben az orosz Alemkszandr Griscsuktól kapott ki, de végül kilencedikként kiharcolta a világbajnok-jelöltséget. A januári Corus tornán sokat hibázott, csak 4,5 pontot szerzett a 13 partiból, de Szófiában eddigi teljesítménye minden várakozást felülmúl.

A hat résztvevős, kétfordulós lebonyolítás során minden főbíró más-más megoldást keres, hogy a fordulókat felcserélve elkerülje, hogy az 1-es sorszámú játékos háromszor is sötét legyen a 4., 5., és a 6. fordulóban. Ezért fordulhatott elő, hogy Kamsky a negyedik fordulóban nem Topalovval mérkőzött meg sötéttel, hanem világossal az orosz Peter Szvidlerrel csatázott. Csak 24 lépésig tartott a parti, Szvidler gyanútlan 15...Hd7? húzását az amerikai sakkozó látványos eszközökkel büntette meg. A 16.Hd5!, majd a sötét királyállást szétromboló 21.Bxf6! minőségáldozat a későbbi partikra is önbizalmat kölcsönözhet a 32 éves nagymesternek, aki a torinói sakkolimpián az amerikai válogatott éltáblása lesz.

Tetszetős győzelmet aratott Viswanathan Anand. A harmadik játéknapon Kamskytól világossal elszenvedett érzékeny veresége után pozíciós csúcsteljesítményt nyújtott az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen. Bástyája aktívabb volt, futója távolba ható ereje érvényesült, tanulságos stratégiával érvényesítette előnyét. Változatlanul nyeretlen a tavalyi torna győztese, Veszelin Topalov. Az első félidőben akkor sem villogott a bolgár sakkozó, de azóta Topalov már világbajnok lett, s vezeti a világranglistát. Minden idegszálával a bonyodalmakat kereső bolgár világelső nem tudott mit kezdeni a francia Etienne Bacrot óvatos játékával, a sorozatos cserék gyors remihez vezettek.

A 4. forduló eredményei:
Bacrot (francia, 2708) - Topalov (bolgár, 2804) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 29)
Anand (indiai, 2803) - Ponomarjov (ukrán, 2738) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 56)
Kamsky (amerikai, 2671) - Szvidler (orosz, 2743) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 24)

A verseny állása:
1.Gata Kamsky 3,5 pont
2. Viswanathan Anand 3
3. Peter Szvidler 2
4. Veszelin Topalov 1,5
5-6. Etienne Bacrot és Ruszlan Ponomarjov 1

Az 5. forduló párosítása:
Topalov - Kamsky
Szvidler - Anand
Ponomarjov - Bacrot