Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő kínai Hsziao Csin mögött Berki Krisztián lólengésben ezüstérmes lett a genti tornász Világkupán, és egy jól sikerült gyakorlattal helyrebillentette az egy héttel ezelőtti Eb-n történtek miatt alaposan megcsappant önbizalmát.

A tavalyi debreceni Európa-bajnokság aranyérmese, aki egy hete a voloszi Eb-n sokat bizonytalankodott és csak negyedik lett, ezúttal szépen kivitelezte anyagerős gyakorlatát. S teljessé tette az idei Világkupa-sorozatbeli éremgyűjteményét: a lyoni bronz és a cottbusi arany után most ezüstöt vehetett át. Az arany megszerzésére eleve csak halvány esélye lehetett, mert az Európában idén most először versenyző világbajnoki címvédő kínai Hsziao Csin gyakorlata még az övénél is nehezebb egy tizeddel. A kínai gyakorlatának kiinduló pontszáma 6,4, Berkié 6,3. Jellemző viszont, hogy a mostani mezőnyből még a horvát Seligman tudott felmutatni 6,3-ra, a fehérorosz Tsarevich 6,2-re olasz Busnari pedig 6,1-re kalibrált gyakorlatot, a további huszonnyolc indulóé 6,0 alatt maradt.

Hsziao Csin végül 15,975-tel nyert, Berki 15,625-tel lett második, a bronzérmes algériai Ferdjani Sid Ali pedig utcahosszal lemaradva csak 14,300-at kapott. "Elégedett vagyok, most végre minden a helyére került a gyakorlatomban. Lelkileg nagyon fontos volt, hogy ne hibázzak, s hogy újra dobogón végezzek. Mindenképpen örülök a második helynek, hiszen a világ legjobb lovasa mögött lettem ezüstérmes" - szögezte le Berki Krisztián.

Edzője, Kovács István szerint a gyakorlatát a jövőben Hsziao Csinéhez hasonló anyagerősségűre kell felhozni, de ez nem lehet gond, mert Berki nehezebb leugrást is tud. Ám ezt versenyen csak akkor mutatja be, ha már százszázalékos biztonsággal képes végrehajtani.

"Nagy kár, hogy az Eb-döntőben nem sikerült így Krisztián gyakorlata. De az biztos, hogy legalább most kicsit helyrebillent az önbizalma. S az is jó, hogy láthattuk, mit tud a kínai versenyző, hiszen a világbajnokságon ő lesz a nagy ellenfél számunkra. Egyelőre azonban csak a két hét múlva esedékes moszkvai Világkupára koncentrálunk" - mondta el Kovács István.

A döntőbe kellemes meglepetésre harmadik helyen bejutott Hidvégi Vid vasárnap sajnos rögtön a gyakorlata elején megbillent és leesett a lóról, s 13,550-nel csak a hetedik helyet tudta megszerezni.

Fábik Tibor