Vágólapra másolva!
Kim Clijsters három év után nyert újra salakpályán WTA Grand Prix-t, de ünneplés helyett kemény munkával készül a Roland Garrosra. Venus Williams újra fitt és egészséges. Estorilban taroltak a kínaiak és tenisztörténelmet írtak győzelmeikkel.

Kim Clijsters úgy vezette az idén hét héten át a világranglistát, hogy 2006-ban egyetlen versenyt sem nyert. Varsóban, a 600 ezer dolláros Grand Prix-n ugyan első kiemeltként indult a múlt héten, de egészen a döntőig nem róla szólt az esemény, nem őt tartották az igazi esélyesnek.

Az első napot "elvitte" Martina Hingis, utána, pedig mindenki a csütörtököt, a svájci és régi riválisa Venus Williams találkozóját várta. Közben bemutatkozott a lengyeleknek Martina Navratilova, de a párosban első kiemeltként indult élő legenda gyorsan kiesett és utazott tovább Prágába, ahol ezen a héten megint a tábla tetejéről rajtol, csak most egykori honfitársa, a nála pont harminc évvel fiatalabb Barbora Strycova a partnere. Navratilova életében először indul profi versenyen szülővárosában. De térjünk vissza Varsóba.

A hét legjobb meccsét egyértelműen Martina Hingis és Venus Williams játszotta. Az amerikai úgy rajtolt a lengyel GP-n, hogy előtte még nem nyert mérkőzést az idén, igaz, makacs könyöksérülése miatt csak egy hivatalos találkozója volt, még januárban, Melbourne-ben az Australian Openen (a bolgár Pironkovától kapott ki 2:6, 6:0, 9:7-re a nyitó fordulóban).

"Elszomorított, hogy nem indulhattam Antwerpenben, nagyon meg akartam nyerni a gyémántütőt. Aztán az is bántott, hogy nem léphettem pályára Miamiban, mert azt a versenyt meg a szomszédomban rendezik. De elhatároztam, csak akkor térek vissza, ha száz százalékosan egészséges, sérülésmentes leszek. Nem akartam elkövetni azt a hibát, amit a múltban párszor megtettem, hogy túl korán kezdem újra. Most végre maximálisan fittnek érzem magam"- magyarázta a floridai, majd 4:6, 1:3-ról fordítva jobbnak bizonyult a svájcinál.

"Nem akarok hozzászokni ahhoz, hogy szoros mérkőzéseket elveszítek"- fogalmazta meg önmaga számára a tanulságot Martina Hingis, aki ezen a héten már Berlinben versenyez. Ott sem lesz könnyű dolga, mert a harminckettő közé kerülésért a csinos olasz Flavia Pennetta vár rá, akitől januárban a Gold Coaston kikapott.

Ha sikerül visszavágnia, akkor a harmadik fordulóban Gyementyjeva jöhet, a negyeddöntőben a ranglistaelső Amelie Mauresmo, a fináléba jutásért, pedig Justin Henin-Hardenne vagy Szvetlana Kuznyecova. Ilyen sorozattal akár Grand Slamet is lehet nyerni, de ez csak a felső ág az 1 340 000 dollár összdíjazású German Openen. Ehhez képest a hatvannégyes tábla alsó fele elég szellős, Nagyja Petrova a legnagyobb név. De megint térjünk vissza Varsóba.

Venus Williams utoljára, talán tavaly július másodikán örült ennyire, amikor harmadszor is győzött Wimbledonban. "Nem akartam feladni a meccset, pedig a harmadik játszma elejétől görcsölt a lábam. Mindenegyes megnyert meccs nagyszerű, de ez egy elképesztő pillanat, egy csodálatos jel a visszatérésem elején"- lelkendezett Venus Williams, mikor pályafutása során tizedszer legyőzve Hingist egyenlített az összesítésben, majd másnap simán kikapott (6:4, 6:2) attól a Szvetlana Kuznyecovától, akit a 2004-es döntőben, ugyanitt oktatott.

Itt az ideje, hogy rátérjünk a bajnokra, Kim Clijstersre. A belga három éve nem tudott salakon versenyt nyerni, de tavaly október óta sehol nem ünnepelhetett egy újabb serleget. Több kolléganőjéhez hasonlóan ő is sérülésekkel bajlódott az elmúlt hónapokban és nem sikerült igazán formába lendülnie. Márciusban címvédőként indulhatott Indian Wellsben és Miamiban is, de a kaliforniai nagy viadalon pályára sem lépett, míg Floridában az első mérkőzés a búcsút jelentette.

Azóta csak az oroszok elleni Fed-kupa-találkozón szerepelt, de akkor (alig két hete), még nem érezte magát teljesen jól. Ott, hazai pályán ki is kapott Jelena Gyementyjevától (4:6, 3:6), most viszont játszmavesztés nélkül nyerte a versenyt, az elődöntőben Gyementyjevának (7:5, 6:4), a fináléban Kuznyecovának (7:5, 6:2) visszavágva. Utóbbitól Varsóban kapott ki egy éve a négy között.

"Nagyon boldog vagyok, de a Roland Garros előtt még rengeteg munka vár rám, van mit javítanom a játékomon"- nyilatkozta a profi győztes, aki Berlint kihagyja, de a jövő héten Rómában megint versenyez. Szegény Szvetlana Kuznyecova sorozatban harmadszor vesztett a varsói döntőben, a maga nemében ez is csúcs, mint az is, hogy Estorilban először küzdött két kínai egy WTA Grand Prix egyéni fináléjában.

Az ázsiaiak a párosban nyertek már olimpiát és Grand Slamet is, de az egyéniben szintén egyre eredményesebbek. Oroszok, franciák vagy épp amerikaiak rendszeresen játszanak házidöntőt nagy versenyeken és kezdhetünk hozzá szokni a gondolathoz, hogy a kínaiakat a női teniszben is nagyhatalomként kell majd emlegetni. Estorilban Jie Cseng mellett a párosban is kínai győztest avattak.

Siklós Erik