Vágólapra másolva!
Két hét szünet után folytatódott a WTA Tour. A teniszvilág következő hat hete az európai salakos szezonról szól, s a párizsi Roland Garros koronázza meg.

Az első két állomás Varsó és Estoril, aztán Berlin és Prága, majd Róma és Rabat következik. A legjobbak az olasz fővárosban be is fejezik a versenyzést a Roland Garros előtt, de az idény hagyományosan második Grand Slam tornáját még felvezeti két Grand Prix, Strasbourgban és Isztambulban. A sztárok Párizsra készülve Berlinre és Rómára koncentrálnak a leginkább, de kezd felnőni a németek és az olaszok tradicionális bajnokságához a lengyelek viadala. A J&S-kupaként jegyzett Tier II-es versenyen 600 ezer dollár az összdíjazás, és amióta megemelték a pénzt (2003-ban), rendre nagy mezőny jött össze Varsóban. Elég csak az elmúlt három év győzteseire gondolni: Amelie Mauresmo, Venus Williams és Justin Henin-Hardenne.

A szervezők az idén sem panaszkodhatnak az indulók névsorára. Legalább négy olyan játékos lép pályára, akik közül bármelyikkel el lehet adni egy GP-t. A versenyigazgatónak, még amiatt sem kellett a kardjába dőlnie, mert a címvédő Justin Henin-Hardenne hátsérülés miatt lemondta a szereplést. Ott van helyette Kim Clijsters, Venus Williams, Martina Hingis és Martina Navratilova, hogy az oroszokat ne is említsük. Ha valakinek mindez nem elég, a vasárnapi döntők előtt férfi bemutató színesíti a műsort, fellép Henri Leconte és Mansour Bahrami a két hazai kedvenc, Wojciech Fibak és Tadeusz Nowicki ellen.

Irigykedhetünk, hiszen Budapest és Varsó szinte egyszerre került fel a profi női tenisz térképére, de amíg északi szomszédaink folyamatosan fejlődtek és a negyedik kategóriából a másodikig jutottak (a hamburgi verseny rendezési jogát vették meg öt évre), addig mi maradtunk a negyedik osztályban. A lengyelek legjobbja Marta Domachowska ugyan jelenleg 42. a ranglistán, de a magyar női tenisz azért még erősebb, csak ott több a pénz egy világszínvonalú versenyre.

Martina Hingis pályafutása során először játszik Lengyelországban. A korábbi világelső a múlt héten Bulgáriában járt, ahol Magdalena Maleeva búcsú gálájának volt a sztárvendége. A tízéves kora óta világjáró svájci életében először jutott el Szófiába. Azért jellemző, hogy Kassán született európaiként legalább tízszer körbe utazta a Földet, míg a sors úgy hozta, hogy Bulgáriába, majd Lengyelországba is ellátogatott.

A legfiatalabb Maleeva lány tavaly októberben jelentette be visszavonulását, és a múlt pénteki bemutatóra még Roger Federer is videoüzenetet küldött. "Emlékszem, néhányszor együtt edzettünk és még játszmát is vesztettem ellened, amikor tizenöt éves voltam. Örülök, hogy ismerlek, jó barátként, nagyszerű emberként gondolok rád" - mondta kedvesen Roger Federer. A svájci vonal magyarázata, hogy Magdalena Maleeva legidősebb nővére, Manuela Svájcba ment férjhez, húga pedig gyakran készült nála. A lényeget egyébként maga az ünnepelt mondta ki a szófiai Téli Palotában, miután 6:2, 7:5-re kikapott Hingistől: "Mindannyian azt kívánjuk Martinának, hogy nyerje meg a Roland Garrost".

Ha valaki négy hónappal ezelőtt azt állítja, hogy Martina Hingisről úgy beszélhetünk majd a salakos szezon elején, mint a French Open egyik esélyese, valószínűleg az érintett is bolondos bóknak tartotta volna a felvetést. Ma már viszont közel sem akkora képtelenség. Ahogy tíz éve senki nem gondolta volna, hogy a huszonöt éves Martina Hingis gyűjteményéből a Grand Slam serlegek közül egyedül a Suzanne Lenglen-kupa hiányzik majd, úgy az sem lehetetlen, hogy ezt pont az idén nyeri meg. Hingis a nulláról indulva, négy hónap alatt a huszonötödik helyre küzdötte magát, és ha csak a 2006-os eredményeket nézzük, akkor a hatodik a rangsorban. Így már nem is meglepő, hogy Varsóban a tizenhat közé kerülésért két szoros játszmában jobbnak bizonyult a világranglistán egyelőre még előtte álló Marija Kirilenkónál. A győzelem azt is jelenti, hogy amennyiben a hetedik kiemelt Venus Williams is sikerrel jut túl az első fordulón, akkor a második körben, várhatóan csütörtökön, egymás ellen mérkőzik a két régi rivális. Utoljára négy éve pont a varsói verseny korábbi helyszínén Hamburgban találkoztak, akkor az amerikai volt a jobb, de összesen tizenkilenc meccsükből tizet a svájci nyert.

Martina Hingis mellett Navratilova játékára lehetnek még a leginkább kíváncsiak a hazai szurkolók, mert WTA-versenyen először szerepel Lengyelországban a cseh-amerikai. Az idén október 18-án ötvenéves legenda profi pályafutása 1973. februárjában kezdődött, egy évvel később Wroclawban amatőr Európa-bajnok lett, azóta egy katowicei bemutatót leszámítva nem teniszezett lengyel földön. Martina Navratilovának néhány hete jelent meg a könyve, de nem a promociós kampány részeként érkezett Varsóba: a dél-afrikai Liezel Huberrel első kiemeltként indul a párosok versenyében.

Siklós Erik