Vágólapra másolva!
A magyar nőiasztalitenisz-válogatott legyőzte Ausztriát a brémai csapat-világbajnokság 1. osztályának helyosztóján, így a folytatásban az 5. helyért küzdhet. Téglás Péter szövetségi kapitány gárdája 3-1-re nyert a szomszédos ország ellen. A férfiak drámai elemeket sem nélkülöző, 195 perces összecsapáson 3-2-re nyertek Portugália ellen, s így vasárnap az észak-koreaiak ellen az első osztályba jutásért játszhat.

Az osztrákok bombaerős együttessel kezdték a csatát, hiszen soraikban szerepelt a tavalyi, aarhusi Európa-bajnokság egyéni aranyérmese, Liu Jia, mellette még egy kínaival, Li Csian Pinggel. Az első mérkőzésen Póta Georgina nagyon szoros csatában, 3-2-re vesztett Jiával szemben, így Ausztria szerzett előnyt. Elemi izgalmakat hozott a folytatás: a Tóth Krisztina-Ping meccsen a döntő, ötödik szettben már 9-7-re vezetett az osztrák-kínai, amikor Tóth Krisztinia előbb két zseniális adogatással, majd két remek támadással 11-9-re megnyerte a játszmát, a magyar csapat pedig egyenlített.

A harmadik helyen játéklehetőséghez jutó Lovas Petra újfent bebizonyította, hogy a jelen egyik alapembere. A Veronika Heine elleni meccse alig tartott negyedóráig, s az osztrák máris gratulálhatott Lovas 3:0-s diadalához. Ekkor következett a Tóth-Jia meccs, amelynek a harmadik és negyedik játszmájában a Langweid magyar légiósa olyan produkcióval rukkolt elő, amely még a semleges nézőket is tapsra késztette.

A 15-13-ra és 13-11-re megnyert szettek után joggal ünnepelhettek a magyar lányok, hiszen eldőlt, hogy a 6. helynél rosszabb pozícióban már nem végezhetnek Brémában. A múltba visszatekintve: az 1991-es Japánban megrendezett vb óta (ott a Bátorfi Csilla, Wirth Gabriella, Urbán Edit összeállítású magyar csapat bronzérmes lett) a legjobb helyezése két hetedik hely volt (1995, 2001) a magyar női asztalitenisz-válogatottnak.

A másik ágon Dél-Korea 3-1-re verte Észak-Koreát, így vasárnap 9.30-kor Magyarország-Dél-Korea találkozót rendeznek az 5. helyért.

"Ha valaki a világbajnokság előtt azt mondja nekem, hogy hatodikok leszünk, ki sem utazunk Brémába, szó nélkül elfogadjuk ezt a helyezést" - nyilatkozta az osztrákok elleni mérkőzést követően Téglás Péter, aki 32 évesen érte el csapatával ezt a remek eredményt Brémában.

"Büszke vagyok arra, hogy európai csapattól nem kaptunk ki, és hogy a nagyon erős Horvátországot is le tudtuk győzni. A lányokat nem kellett motiválnom, mert a Japántól elszenvedett negyeddöntőbeli vereséget követően mindenki arról beszélt, hogy az ötödik helyen akar végezni. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen holnap Dél-Korea ellen játszunk, aminek azért örülök, mert a világ egyik legjobb együttese ellen ismét tanulhatunk valamit. Azon a meccsen Tóth Krisztinát a hármas helyen szeretném szerepeltetni, mert kíváncsi vagyok arra, hogy Póta Georgina mire megy a világ két legjobb védőjátékosa ellen."

"Öröm ilyen csapatban játszani" - mondta Tóth Krisztina. "Úgy érzem, hogy a lányok hallgatnak a tanácsaimra, meg aztán az is jó dolog, hogy mindenki tud nyerni fontos meccseket. Ez a jövő együttese, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a tagja lehetek."
A férfiak drámai elemeket sem nélkülöző, 195 perces összecsapáson 3-2-re nyertek Portugália ellen, s így vasárnap az észak-koreaiak ellen az első osztályba jutásért játszhat. A magyar alakulat a csoportmérkőzések során egyszer már találkozott a portugál együttessel, akkor 3-1-es vereséget szenvedett.

A második felvonás azonban sokkal izgalmasabb volt, mint az első, hiszen a lehetséges 25 játszmából 24-et kijátszottak a mérkőző felek. A portugálok első számú játékosa, Joao Monteiro egy meccset sem tudott nyerni, ez volt az összecsapás egyik kulcsmozzanata. A másik, hogy 2-2-es állásnál a Zwickl Dániel-Marcos Freitas összecsapás ötödik, mindent eldöntő játszmájában két meccslabdája volt a portugálnak, akinek azonban szó szerint megremegett a keze az izgalomtól, és kétszer is elrontotta a szerváját.

A magyar válogatott ezzel a II. Divízióban a legjobb négy együttes közé jutott, s amennyiben vasárnap 13 órakor győz a Koreai NDK csapata ellen, visszajut a világbajnokság legmagasabb kategóriájába, a Bajnoki Divízióba.

Férfi II. Divízió, negyeddöntő:
Magyarország - Portugália 3-2
Jakab János - Marcos Freitas 2-3 (9, -8, 10, -11, -11)
Zwickl Dániel - Joao Monteiro 3-2 (8, 9, -5, -4, 8)
Fazekas Péter - Tiago Apollonia 1-3 (-7, 9, -10, -9)
Jakab - Monteiro 3-2 (8, -2, 9, -7, 8)
Zwickl - Freitas 3-2 (10, -8, -7, 4, 11)