Vágólapra másolva!
A Szocsiban zajló orosz Szuperliga kilencedik fordulójában az éllovas Ural és a címvédő Tomszk 400 mérkőzése 3-3-mal ért véget. A négy döntetlen mellett két parti dőlt el, a kedvező végeredménnyel az Ural megőrizte vezető pozícióját. A Szaranszk-Termosztepsz Szamara meccs is  3-3-mal zárult, itt négy játszmában született döntés.

Meglepetéssel szolgált a csapatbajnokság nagy rangadójára a címvédő Tomszk 400 együttese, az éltáblán nem játszott a világranglistán harmadik, Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian, így Alekszandr Morozevics vezette a világos bábukat Alekszandr Griscsuk ellen. A spanyol megnyitás ún. Anti-Marshall változatában Griscsuk időben hajtott végre centrumrobbantást, érdekes manővereket játszottak meg mindketten. Morozevics gyalogot áldozott, de Griscsuk jókat lépett, s az anyagi egyensúly helyreállása után sötét került előnybe. Az időzavar utolsó lépésével Griscsuk hibázott, nyerőlépést hagyott ki, az érdekes összecsapás döntetlennel zárult.

A spanyol négyeshuszárjáték ezúttal sem hozott több szerencsét Alekszej Shirovnak, csak remizett Dimitrij Jakovenkoval. Az ötödik táblán Pavel Szmirnov túlzott kockázatokat vállalt és a szicíliai védelem ún. angol támadásában alulmaradt Konsztantyin Szakajevvel szemben, előnyt szerzett a Tomszk együttese. A fehérorosz Alekszej Alekszandrov azonban jó állást elrontott, Erneszto Inarkijev kiegyenlített. A forduló másik rangadója is 3-3-mal végződött, de a találkozón négy parti is döntéssel végződött.

Az első táblán Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand nagyon tisztelte egymást. A tavalyi Szuperbajnokság nyertese, Szergej Rublevszkij kecsegtető pozíciót vesztett el. Rá sem lehet ismerni Jevgenyij Barejevre, újabb vereséget szenvedett el, mindössze 3,5 pontja van nyolc partijából. A Termosztepsz együttesének nagy erősítés a 20 éves azeri Shakriyar Mamedgyarov, nyolc játszmájából 6,5 pontot szerzett. Nyolc döntetlen után kikapott az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanov, másodszor nyert az azeri Tejmur Radzsabov.

A tizedik játéknapon az Ural a Szaratovval, a Szaranszk a Moszkvai Sakkszövetség csapatával, a Tomszk a Lagyja Kazannyal csatázik.

A 9. forduló eredményei:
Szentpétervár - Juzsnij Ural 2 - 4
Szaranszk - Termosztepsz Szamara 3 - 3
(Ivancsuk - Gelfand döntetlen, Volokityin - Rublevszkij 1 - 0, Najer - Barejev 1 - 0, Volkov - Mamedgyarov 0 - 1, Popov - Korotylev 0 - 1, Kornejev - Belov döntetlen)
Szaratov - Moszkvai Sakkszövetség 3 -3
Tomszk 400 - Ural 3 - 3
(Morozevics - Griscsuk, Jakovenko - Shirov, Bologan - Drejev és Tkacsijev - Malahov mind döntetlen, Szmirnov - Szakajev 0 - 1, Inarkijev - Alekszandrov 1 - 0)
Lagyja Kazany - Merija Moszka 4 - 2
(Radzsabov - Mitony 1 - 0, Kaszimdzsanov - Somojev 0 - 1, Tyimofejev - Ricsagov 1 - 0, Filippov - Mikolenko 1 - 0)
Juniline Szamara - Lada Togliatti 3,5 - 2,5

A Szuperliga állása a 9. forduló után:
1. Ural 14 meccspont, 31,5 pont
2. Szaranszk 14, 31
3. Tomszk 400 13, 32
4. Termosztepsz Szamara 11, 29
5. Juzsnij Ural 11, 27
6. Lagyja Kazany 10, 28
7. Juniline Szamara 8, 25,5
8. Moszkva Sakkszövetség 7, 26
9. Szaratov 7, 25
10. Lada Togliatti 5, 23,5
11. Szentpétervár 4, 23
12. Merija Moszkva 4, 22,5