Vágólapra másolva!
Visszahódította ökölvívó világbajnoki nehézsúlyú trónját az ukrán Vlagyimir Klicsko az amerikai Chris Byrd ellen szombaton este a németországi Mannheimben vívott csatájában. Több mint tizennégyezer néző előtt a 30 éves ukrán exvilágbajnok meggyőző fölénnyel, a hetedik menetben technikai kiütéssel diadalmaskodott öt évvel idősebb ellenfele, a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) eddigi nehézsúlyú világbajnoka ellen.

Klicsko, akinek 49 profi meccséből ez volt a 46. győzelme, már az ötödik menetben padlóra küldte 2 méter magas és csaknem 110 kilós ellenfelét. Byrdöt akkor a szakemberek szerint csakis a gong mentette meg, de attól kezdve már alig állt a lábán. A hetedik menetben az ellenfelénél 12,5 kilóval nehezebb és 15 centiméterrel magasabb ukrán óriás egy újabb megrendítő egyenese következtében Byrd ismét a padlón landolt, s a bíró véget vetett az immár teljesen egyenlőtlen mérkőzésnek.

Chris Byrd - akinek pályafutása során ez volt a 43. mérkőzése, s harmadik vereségét szenvedte el - elismerte, hogy ezen az estén egyszerűen nem tudott mit kezdeni ellenfelével.

A két ökölvívó több mint öt évvel ezelőtt, 2000. október 14-én már találkozott egymással, akkor Klicsko egyhangú pontozással győzött és elhódította a Boksz Világszervezet (WBO) övét, melyet 2003. március 8-ig birtokolt. Akkor meglepetésre a második menetben kiütéses vereséget szenvedett a dél-afrikai Corrie Sanderstől.

Egy évvel később Byrd győzelmet aratott Evander Holyfielddel szemben, s ezzel megszerezte magának az IBF - addig gazdátlan - nehézsúlyú övét, amit most kénytelen volt Klicskónak átadni.