Vágólapra másolva!
Egy bangladesi és egy tanzániai sportoló után hét Sierra Leone-i versenyző is nyomtalanul eltűnt a Melbourne-ben zajló Nemzetközösségi Játékokról.

Így már kilenc embert keresnek az ausztrál hatóságok, nagy valószínűséggel engedély nélküli letelepedők után nyomoznak az "elillanók" ügyében. A hét versenyző közül hat atléta, az egyikük pedig súlyemelő. A sportolók ilyesféle eltűnésének jelensége nem egyedi, hiszen - főképpen az afrikai országokból - a szegénység és az alacsony életszínvonal miatt, az új élet reményében sokan megszöknek külföldi nemzetközi versenyek alkalmával, akinek pedig letelepedési szándékát elutasítják, az illegális bevándorlással próbálkozik.

Négy évvel ezelőtt Manchester adott otthont a Nemzetközösségi Játékoknak, akkor - rövidebb-hosszabb ideig - a Sierra Leone-i sportolók 70 százalékának nyoma veszett. Az egykori afrikai brit gyarmaton az 1991 és 2002 között pusztító polgárháború több tízezer halálos áldozatot követelt, több mint kétmilliós menekültáradatot zúdítva más országokra.