Vágólapra másolva!
Bár a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos a 73 kg-ban már az első mérkőzésén vereséget szenvedett és kiesett, cselgáncsozóink összességében mégis kiválóan szerepeltek a hét végi rotterdami Világkupán. Tizenegy indulónk közül öten dobogóra állhattak, Csizmadia Zoltán (+100 kg) ezüst-, Bor Barna (+100), Hadfi Dániel (100), ifj. Nagysolymosi Sándor (81) és Neu Gábor (66) bronzérmes lett.

Közvetlenül az indulás előtt változott a magyar csapat összeállítása, mert a Nagysolymosi Sándor szövetségi kapitány által 60 kg-ban indítani tervezett Burján László és Hammer Erik betegség miatt nem tudott elutazni, ugyanakkor Csizmadia Zoltán felszállhatott a repülőgépre.

A Honvéd 29 éves dzsúdósa, aki a 2001-es Eb-n bronzérmes volt az abszolút kategóriában, a közelmúltban már abbahagyta a versenyzést, s tavaly csak "beugróként" tért vissza a debreceni csapat Eb-re. (A műtétje után akkor még csak lábadozó Bor Barna nem volt hadra fogható, s így a nehézsúlyban komoly gondjai támadtak a szakvezetésnek.)

A már tanárként dolgozó Csizmadia esetében éppen a munkahelyi elfoglaltsága jelentette a gondot, hogy a hét végén elutazhat-e Rotterdamba, de végül mehetett, és éppen ő szállította a magyar csapat legjobb eredményét: vasárnap ezüstérmes lett a +100 kg-os kategóriában.

Sorrendben a brit Delahay, a holland Vuijmers és német Tölzer ellen győzött, s csak a döntőben szenvedett vereséget a grúz Okroasvilitől. A súlycsoport egyik bronzérme is magyar kézbe került: a holland Mooen legyűrése után Okroasvilivel Bor Barna sem bírt, de a német Finzelberg, a lengyel Eitel, majd a bronzmeccsen Tölzer nem fogott ki rajta.

Harmadik lett vasárnap a 81 kg-ban ifj. Nagysolymosi Sándor, a 100 kg-ban pedig Hadfi Dániel is. Nagysolymosinak hat mérkőzést kellett vívnia, és ötöt nyernie a bronzéremhez. A szövetségi kapitány fia legyőzte a portugál Silvát és az azeri Muhtarovot, ezután kikapott a német Hucktól, a vigaszágon azonban a holland van Laarhoven, a grúz Sincsikasvili és a német Hein sem bírt vele.

Hadfinak négy meccse volt: a lengyel Paneket és a holland Verbijt legyőzte, az orosz Kosztojevvel szemben alulmaradt, a harmadik helyért pedig a német Jurackot verte. A 66 kg-ban Neu Gábor még szombaton lett bronzérmes. A cseh Vanek legyőzése után ugyan a lengyel Klystől kikapott, de a vigaszágon a görög Alekszanidiszt, az orosz Gadanovot és a német Kulischt is verte, s a dobogóra harmadik fokára állhatott.

Pontszerző helyen végzett még a 66 kg-ban a hetedikként záró Kovács László is, aki három győzelmet és két vereséget jegyzett, s így akárcsak a +100 kg-ban, ebben a súlycsoportban is mindkét indulónk bekerült a legjobbak közé. A 73 kg-ban viszont ez egyik versenyzőnknek sem sikerült.

Különösen fájó volt, hogy a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos az első mérkőzésén a hosszabbításban egy koka értékű akcióval kikapott a holland Tekintől, s mivel legyőzője nem jutott be az elődöntőbe, a paksi dzsúdósnak a visszamérkőzés lehetősége sem adatott meg, helyezetlenül végzett. Bürgés Milán ugyancsak egy vereséggel búcsúzott.

Ami további "veszteséglistánkat" illeti, a 81 kg-ban Bere Tamás egy vereséggel, a 90 kg-ban Rajcsányi Gergő egy győzelemmel és egy vereséggel, Farkas Bálint két vereséggel zárt helyezetlenül. Az öt érem azonban mindezt bőségesen ellensúlyozza.

Fábik Tibor