Vágólapra másolva!
A hét végén három tornászunk, az Európa-bajnok Berki Krisztián, a vb-bronzérmes Gál Róbert, valamint Fekete Levente is indul a lyoni Világkupa-versenyen, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a sportág szabálykönyvét alapjában megváltoztató új pontozási rendszerrel. Ennek alapját az képezi, hogy már nem 10 pont az elméletileg megszerezhető maximum, így például Gál talajgyakorlatának kiinduló pontértéke is 16.

A március eleji teheráni Világkupán - amelyen nem indultak magyar versenyzők - már alkalmazták az új szisztémát, s a nemzetközi mezőny egy része szembesült a várható nehézségekkel. Az iráni fővárosban talajon az a holland Jeffrey Wammes nyert 14,3-es pontszámmal, aki Gál Róbert mögött negyedik volt a tavalyi melbourne-i vb-n. A pontozási rendszer összességében jóval bonyolultabb lett, s immár minden elemet külön-külön értékelnek. (A műkorcsolyázásban is hasonló elv alapján vezették be az új pontozást.) Az egyik zsűri 10 pontból kiindulva vonja le a tizedeket a hibák után, míg a másik zsűri a gyakorlat anyagerősségét értékeli, s a két eredmény összeadódik. Érdekesség, hogy Gál talajgyakorlata például 16 pontból indul.

"A pontozásos rendszert és az új szabályokat illetően egyelőre még a sötétben tapogatózunk" - ismeri el Vereckei István, korábbi szövetségi kapitány, Gál Róbert edzője. S az élversenyzőink közül a legtöbbet éppen Gál esetében, a vb-bronzérmes talajgyakorlatán kellett változtatni.

"Idén már két kisebb külföldi ligaversenyen indultam, de ebben az évben mindenképpen a hét végi Világkupa lesz számomra az első komoly erőfelmérő. A felkészülésem jól sikerült, egészséges vagyok, így a célom az, hogy talajon és ugrásban is döntőbe kerüljek" - nyilatkozta elutazás előtt Gál Róbert, míg a lólengésben Európa-bajnok Berki Krisztián a következőket mondta el.

"Két plusz elemet építettünk be a gyakorlatomba, végre bekerült a Magyar-vándor és egy új egykápás figura is. Még nem érzem magam csúcsformában, de ez nem is baj, majd a május eleji voloszi Európa-bajnokságon szeretnék a legjobb állapotban lenni. Az én felkészülésem is jól sikerült, s mivel egyáltalán nem ismerem az új pontozási rendszert, nagyon kíváncsian várom, hogyan válik be."