Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Moszkva ad otthont a 11. fedett pályás atlétikai világbajnokságnak. Az orosz fővárosban 2,3 millió dollár pénzdíjat osztanak ki, a magyar színeket öt versenyző képviseli 140 ország több mint 700 indulója között.

Az egyéni győztesek 40 ezer dollárt kapnak, váltóban szintén ennyit ér az első hely. A világcsúcs 50 ezret jelent, erre a legjobb eséllyel a hazaiak rúdugró klasszisa, Jelena Iszinbajeva pályázik. Az orosz sztár szabadtéren már túljutott az öt méteren (5,01), tető alatt 4,91 méternél tart. Amennyiben erre Moszkvában rátesz legalább egy centimétert, az lesz a 20. világrekordja.

Iszinbajeva mellett a 2006-os fedett pályás idényben honfitársai is remekeltek, hiszen női 1500-on, 3000 méteren és a 4x400-as váltóban is megjavították a világ legjobb eredményét. Könnyen lehet, hogy a vb orosz fölényt hoz, a hazaiak gyakorlatilag minden számban éremesélyesek a nőknél.

A magyar színeket mindössze öt versenyző képviseli, az elvárás velük szemben két döntős helyezés elérése. Erre reális az esély, hiszen a hétpróbázóknál meghívás alapján csak nyolcan indulnak, köztük a tavaly Helsinkiben szabadtéren vb-bronzérmes Zsivoczky Attila. Mellette a magasugró Győrffy Dóra a legesélyesebb arra, hogy a legjobb nyolc között végezzen, a fedett pályán Eb-ezüstérmes atléta idén 1,95 méterig jutott. Ugyancsak a fináléba jutás a célja a rúdugró Molnár Krisztinának, akinek ez évi legjobbja 4,50 méter. Dobos Gábor futott már döntőt tető alatti vb-n, 2003-ban ötödik lett Birminghamben. Ezúttal azonban bravúr lenne részéről, ha meg tudná ismételni ezt az eredményt. A fiatal, a fedett pályás ob-n két aranyérmet szerzett Takács Dávid (800 m) számára a rutinszerzés az elsődleges cél az orosz fővárosban.

A magyaroknak még nem sikerült aranyérmet szerezniük a fedett pályás atlétikai világbajnokságok történetében, a dobogós mérleg három harmadik hely. A legutóbbi, budapesti 10. vb-n döntős helyezést sem sikerült elcsípni.