Vágólapra másolva!
Az 56. férfi sakkbajnokság második fordulójának rangadóját a címvédő Gyimesi Zoltán, és a Nemzet Sportolója, a kilencszeres bajnok Portisch Lajos vívta. A viadal doyenje a sötét bábukat vezette és a szláv védelemben korán gyalogot  vesztett, Gyimesi második nyerésével vezeti a 10 fős mezőnyt. Almási Zoltán a szicíliai védelmű partiban könnyen győzte le a legfiatalabb résztvevőt, a 17 éves Szabó Krisztiánt. A játéknapon három játszma döntetlennel zárult.

Az egykori királyi városban a címvédő Gyimesi Zoltán megszerezte második győzelmét, klubtársát, Portisch Lajost győzte le. Hetedszer mérkőztek meg egymással, Gyimesi negyedszer nyert a magyar sakkozás legendája ellen, a 2003-as bajnokságon kikapott tőle. A két klubtárs a szláv védelemben csatázott, s egy elhibázott csereakció után Portisch gyalogot vesztett. Megpróbált ellenesélyt keresni, de terve újabb anyagi vesztést eredményezett, a vezérek cseréje pedig megpecsételte sorsát.

A szicíliai védelmű bonyodalmakban Almási Zoltán jobban kiismerte magát, s könnyen nyert a junior bajnok Szabó Krisztián ellen. A három döntetlen közük kettő is lépésismétléssel ért véget, Balogh Csaba és Ruck Róbert, valamint Horváth Ádám és Sax Gyula sem látott más kiutat. Gyors szalonremivel végződött Cao Sang és Berkes Ferenc játszmája.

A 2. forduló eredményei:
Balogh Csaba (2561) - Ruck Róbert (2540) döntetlen (Caro-Kann védelem, 29)
Cao Sang (2543) - Berkes Ferenc (2597) döntetlen (Szicíliai védelem, 15)
Gyimesi Zoltán (2602) - Portisch Lajos (2533) 1 - 0 (Szláv védelem, 60)
Almási Zoltán (2646) - Szabó Krisztián (2447) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 25)
Horváth Ádám (2532) - Sax Gyula (2537) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

A bajnokság állása:
1.Gyimesi Zoltán 2 pont
2-4. Almási Zoltán, Balogh Csaba és Cao Sang 1,5
5-7. Berkes Ferenc, Ruck Róbert és Sax Gyula 1
8. Horváth Ádám 0,5
9-10. Portisch Lajos és Szabó Krisztián 0

A 3. forduló párosítása:
Sax Gyula - Balogh Csaba
Szabó Krisztián - Horváth Ádám
Portisch Lajos - Almási Zoltán
Berkes Ferenc - Gyimesi Zoltán
Ruck Róbert - Cao Sang