Vágólapra másolva!
Moszkvában a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov sajtótájékoztatót tartott, s hivatalosan is bejelentette, hogy szeptember közepétől Elisztában, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában megmérkőzik egymással az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov. Az újságírók kérdéseire válaszolva a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke közölte, hogy mindkét nagymesterrel és menedzsereikkel is tárgyalásokat folytatott, és megegyezés született.

A FIDE elnöki tisztért folyó, egyre élesedő küzdelemben a jelenlegi "vezér", Kirszan Iljumzsinov lépéselőnyt szerzett legnagyobb riválisával, a belga Bessel Kokkal szemben. Mindketten aláírták 2002 májusában a Prágai Egyezményt, amely a világbajnoki címegyesítésről szólt. Közel négyéves, sakkdiplomáciai bonyodalmaktól sem mentes időszak után látszólag közel a megoldás. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov moszkvai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy megegyezésre jutott Veszelin Topalovval és Vlagyimir Kramnyikkal, s a két világklasszis érdekeit képviselő menedzserekkel.

Szeptember közepétől Topalov és Kramnyik Elisztában 12 játszmás párosmérkőzést vív egymással a klasszikus időkontroll mellett. Döntetlen esetén rájátszás dönti el a győztes személyét, aki játszik a 2007-ben megrendezésre kerülő nyolcfős világbajnoki döntőben. A díjalap 1 millió 200 ezer dollár, az eredménytől függetlenül a nagymesterek ezen egyenlő arányban osztoznak.

Verőci Zsuzsa