Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben megkezdődött a Corus 2006 sakkfesztivál. A szuperverseny első fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Könnyű győzelemmel rajtolt a FIDE világbajnoka, Veszelin Topalov, az exvilágbajnok indiai Viswanathan Anand kettős tisztáldozattal nyert a legfiatalabb résztvevő, az ukrán Szergej Karjakin ellen. Vereséggel kezdte szereplését a Világkupa győztese, az örmény Levon Aronyian. A nagymesterversenyen Almási Zoltán világossal az ukrán Európa-bajnoknő, a 16 éves Katerina Lahno elleni győzelemmel mutatkozott be.

Az esztendő első szuperversenye három győzelemmel kezdődött, s világbajnokként első nyerését könyvelhette el Veszelin Topalov. A bolgár nagymester a San Luis-i világbajnokságon szenzációs formában játszotta a viadal első félidejét, hét partijából 6,5 pontot szerzett.

A második körben már hét döntetlennel is megszerezte az elsőséget, s a hetes remiszériát szakította meg az amerikai Gata Kamsky elleni győzelmével. Meglepetésként könyvelhettük el Kamsky megnyitásválasztását, szupernagymesterek repertoárjában ritka vendég a skandináv védelem.

Topalov nem játszotta nagy igénnyel a nyitást, egészségesen fejlesztette ki a tisztjeit, s Kamskyt elragadta a hév, elfogadta a felkínált gyalogáldozatot. Nagy árat fizetett, súlyosan meggyengítette királyállását. Topalov beáldozott még egy gyalogot, majd azonnali nyerést hagyott ki, ennek ellenére már a 25. lépés után fogadhatta amerikai ellenfele gratulációját, aki egyetemi tanulmányai befejezése után Hanti-Manszijszkban tért vissza a sakkarénába.

A torna első győzelmét Viswanathan Anand aratta. Látványos, kettős tisztáldozattal kényszerítette feladásra a legfiatalabb résztvevőt, a 2004-es ukrán olimpiai bajnokcsapat tagját, a 16 éves Szergej Karjakint. A playerschess.com internetes oldalon a kibicek között feltűnt Garri Kaszparov is, sokan gratuláltak neki, hogy mennyire jó a kedvenc Najdorf változata.

Többen pályafutásának folytatására biztatták, a sakkrajongók láthatóan még nem heverték ki váratlan visszavonulását. Karjakin fiatalos önbizalommal kezelte a bonyolult pozíciót, Anand pedig megvillant, b3-ra keveredett gyalogja örökös mattfenyegetést jelentett, Karjakin a 37. lépésben kapitulált. A harmadik nyerést Vaszilij Ivancsuk könyvelhette el, értékes skalpot gyűjtött be, a Világkupán veretlen Levon Aronyianra mért vereséget. A Corus-tornán újonc örmény nagymester gyenge napot fogott ki.

Lékó Péter a sötét bábukat vezette az izraeli Borisz Gelfand ellen. A katalán megnyitási partiban Gelfand a vezércsere ellenére is megőrizte kis kezdeményezését, nagymesterünk sorozatos cseréket kikényszerítve, pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent. Korán megosztozott a ponton a két újonc, a kétszeres junior világbajnok, azeri Mamedgyarov és a francia Bacrot.

Pontosztozkodással zárult a holland derbi is, Van Wely és Szokolov párharca, itt is lépésismétlést láttunk. A viadal harmadik "tulipános" résztvevője, Tivjakov sokáig kísérletezett, hogy bástyavégjátékban érvényesítse gyalogelőnyét, az angol Adams a tőle megszokott pontossággal hárította világos kísérleteit.

Az első forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2647) - Szokolov (holland, 2689) döntetlen (Szláv védelem, 41)
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Bacrot (francia, 2717) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 24)
Tivjakov (holland, 2669) - Adams (angol, 2707) döntetlen (Spanyol megnyitás, 72)
Topalov (bolgár, 2801)- Kamsky (amerikai, 2686) 1 - 0 (Skandináv védelem, 25)
Gelfand (izraeli, 2723) - Lékó Péter (2740) döntetlen (Katalán megnyitás, 37)
Karjakin (ukrán, 2660) - Anand (indiai, 2792) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 37)
Aronyian (örmény, 2752) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 45)

A 2. forduló párosítása:
Szokolov - Ivancsuk
Anand - Aronyian
Lékó Péter - Karjakin
Kamsky - Gelfand
Adams - Topalov
Bacrot - Tivjakov
Van Wely - Mamedgyarov