Vágólapra másolva!

Kilenc magyar egység döntős az ifjúsági kajak-kenu vb-n

A szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság 1000 és 500 méteres előfutamaiból kilenc magyar egység máris a hétvégi döntők részvevője. Szombaton 9.30-tól az 1000 méteres középfutamokat, 15.30-tól a döntőket rendezik, de már déltől érdekes programok várják az érdeklődőket a Maty-éren: lesz például sárkányhajózás, és összecsap a Gyulay-, valamint Vereckei-féle kajaknégyes is.

A 11. ifjúsági világbajnokság délutáni, 500 méteres előfutamait ugyanúgy kezdtük, mint a délelőtti programot. Soós Tamás a negyedik helyen végzett, ám így is biztosan jutott a K-1-es szám középdöntőjébe. Kenu egyesben Korisánszky Péter a német Brendel mögött finiselt előfutamában, s ő is könnyedén lapátolt tovább. Kozák Danusia világbajnoki címvédőhöz méltón nem engedte át senkinek a futamgyőzelmet, sőt: több mint két másodperccel előzte meg az orosz Pocstovaját, aki a közelmúltbéli az ifi Eb-n Hegyi Zomilla ellenében aranyérmet nyert 500 méteren.

A párosok mezőnyében Czina Zoltán és Szalay Tamás remekelt - igaz, ők az oroszokkal csatázva most még alulmaradtak. Győzni persze "ráérnek" később is: mondjuk a vasárnapi délelőtti középfutamban, majd szintúgy a hét utolsó napján a délutáni fináléban... Körmendi Péter és Németh Szabolcs már most is elsőként haladt át a képzeletbeli célvonalon, ami ebben a számban egyenes ágon döntőbéli indulást ért. Ugyanilyen kiválóan teljesített Hegyi Réka és Gyulay Blanka: ötszázas reménységeink két és fél másodperces előnnyel múlták felül a Hershan, Paltaran fehérorosz duót.

A délután folyamán a harmadik és a negyedik direkt döntőbe jutó hajónk a két férfi négyes volt: előbb a Bak Ádám, Felszeghy Gábor, Barnáth Tibor, Karakas Ádám kajakos kvartett futamgyőzelemmel, utóbb a Nagy Péter, Kövér Márton, Szemán Gábor, Nagy Gergely összetételű kenus hajó egy második hellyel kvalifikálta magát a döntőre. Nem akart lemaradni Halász Viktória, Medveczky Erika, Szirom Nikolett és Csipes Tamara sem női K-4-ben: már féltávnál több mint egy hajóval vezettek vetélytársaik előtt, s első helyükkel ők is finalisták lettek. Mindez annyit tesz: a 18 szám felében, kilencben lehetett közvetlen helyet elcsípni az utolsó nagy lapátolásra, azaz döntős pozíciót szerezni, s ez mind a kilenc számban sikerült a Wiesz Róbert vezette magyar válogatott tagjainak.