Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezérkara már Helsinkiben, a szombaton kezdődő 10. szabadtéri világbajnokság helyszínén tartózkodik, s a hét elején több fontos döntést hozott. Így arról is határozott, hogy az eddig hagyományosan Monacóban megtartott Világdöntőt a következő három esztendőben Stuttgartban bonyolítják le. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a programból eddig kivett kalapácsvetés fináléjának, amelyet szeptember 3-án immár harmadszor rendeznek meg Szombathelyen, az elkövetkezendő három évben biztosan nem a vasi megyeszékhely lesz a házigazdája.

Köszönhetően annak, hogy a monacói II. Lajos-stadionban a pálya alatti mélygarázs védelmében nem lehet kalapácsvetést rendezni, szeptember 3-án mindenesetre immáron harmadszor találkozik Szombathelyen a versenyszám legjobb nyolc-nyolc férfi és női versenyzője. A Világdöntő - World Athletics Final - alapjául szolgáló, valaha Grand Prix néven futó sorozatot az IAAF 2003-ban változtatta meg oly formában, hogy a fináléban azok indulhatnak, akik az ezt megelőző 365 napban a különböző erősségű versenyeken, és ezáltal eltérő szorzókkal kapott pontok alapján kialakult ranglistán az 1-8. helyen állnak.

Amennyiben ma rendeznék a Világdöntőt, szinte teljesen a tavalyi mezőny lépne dobókörbe a vasi városban. A fent említett - tehát nem a számszerű eredményeket figyelembe vevő - ranglistát a 2004-es győztes, az athéni olimpián ezüstérmes fehérorosz Tyikhon vezeti, mögötte honfitársa Gyevjatovszkij áll a második helyen, harmadikon pedig Pars Krisztián. Ha a legnagyobb szorzójú világbajnokság nem hoz nagy meglepetéseket, akkor a finn Karjalainen, a szlovák Charfreitag, a török Apak, a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Ziolkowski és a német Kobs indulna még a versenyen. (Az Athénban győztes japán Murofusi nem vesz részt a vb-n.)

Ami a hölgyeket illeti, itt is a tavalyi győztes, Athén olimpiai bajnoka, az orosz Kuzenkova vezeti a ranglistát, mégpedig Sydney ötkarikás aranyérmese, a lengyel Skolimowska és a kubai Moreno előtt. A további öt helyen a francia Montenbrun, a német Heidler, a fehérorosz Cander, a kínai Ven Sziu-csang és a világcsúcsot idén 77,06 méterre javító orosz Liszenko áll.

A tavalyi eredményéhez képest öt és fél métert javuló 22 éves orosz versenyző a világbajnokság egyik nagy esélyese lett, bár eredményeit eddig kizárólag hazai versenyeken érte el, a nemzetközi mezőnnyel még nem mérette össze magát. Szintén nagyszerű eredményt ért el a fehérorosz Cander, aki alig néhány nappal Liszenko új világcsúcsa után szintén a régi rekord felett teljesített (76,66)

S ne feledjük, hogy az idei év a férfiaknál is hozott egy szenzációs eredményt: Tyikhonnak mindössze egy centiméter hiányzott ahhoz, hogy beállítsa az egykor szovjet színekben szereplő Szedih megközelíthetetlennek hitt, 86,74 centiméteres világcsúcsát, amely immár 29 éve áll fenn.

Fábik Tibor