Vágólapra másolva!
Botrányosan fejeződött be a vívók országos bajnoksága a Nemzeti Sportcsarnokban: a férfitőr-csapatok döntőjét megnyerő MTK-t kizárták, mert az utolsó asszót követően Huszka Zsombor örömében elhajította a sisakját, a nőikard-csapatok fináléjában pedig az UTE egyik edzőjét kellett kiküldeni a teremből, mert nem megengedhető hangnemet ütött meg a zsűrivel szemben.

A délelőtti program az ob legnagyobb meglepetését hozta: a BHSE nőitőr-csapata, amely 1998 óta sorozatban hétszer lett aranyérmes, ezúttal a döntőbe sem jutott be, ugyanis 44-43-ra kikapott a gyakorlatilag saját utánpótlásbázisának számító Csata DSE-től. Az idei BEK-ben ezüstérmes honvédosoknál a vb-bronzérmes Knapek Edina hátsérülése miatt ugyan nem vívott, de az Európa-bajnok, olimpiai 6. helyezett Varga Gabriella, valamint az egyéni magyar bajnok, csapatban Eb-2. Varga Katalin igen. Az utolsó asszó előtt azonban az Újlaky Virginie, Lemberg Mercédesz, Deli Dóra összetételű Csata már 40-31-re vezetett. Ekkor az addig két vereséggel álló Varga Gabriella 43-43-ra kiegyenlített Deli ellen, s mivel lejárt a mérkőzésidő, egyetlen tus volt hivatott dönteni a fináléba jutásról. S ezt a találatot Deli érte el.

A Csata legjobbja, Berta Adrienn csak a döntőbe szállt be, mert addig a várt bronzmeccsre pihentették. A másik ágon az utóbbi években rendre ezüstérmet szerző MTK könnyedén jutott be a fináléba, a vb-ezüstérmes, olimpiai hatodik helyezett Mohamed Aida mellett Kovács Éva és Nattán Sarolta is jól vívott. S amikor a 2-2-re végződő Nattán-Berta asszó után Mohamed 8-0-ra elgázolta Lemberget, gyakorlatilag eldőlt az aranyérem sorsa. Mert a különbség ezután még tovább nőtt, s az MTK végül 45-20-ra győzött. "Nagyon régóta vártunk már erre az aranyra" - jegyezte meg Mohamed Aida, aki a döntőben tizennyolc tust adott, s csak egyet kapott.

Férfi tőrben ugyancsak MTK-Csata szereposztású döntő jött össze, s itt is az MTK nyert, mégis a Csata lett a bajnok. A kék-fehérek utolsó vívója, Huszka Zsombor ugyanis a 45-42-re beálló végeredmény pillanatában nagy örömében elhajította a sisakját, s ezért - óvás után - a csapatával együtt kizárták. Az így bajnokká nyilvánított Csata tagjai később oda akarták adni az aranyérmeket az MTK vívóinak, akik azonban nem fogadták el azokat. A Csata vezetése egyébként nem az MTK kizárását követelte, csak egy tus büntetést, így a kialakult helyzetben felettébb kellemetlenül érezte magát.

A nőikard-csapatok döntőjében az UTE 45-42-re verte az itt is jelenlevő Csatát, s ez a találkozó sem a békesség jegyében telt. A második párban az újpestiek edzője, Bódi István több tust is nem megengedhető hangnemben vitatott Erdei Péter vezetőbírónál, aki kiküldte őt a teremből. A döntőt azonban trénerük nélkül is megnyerték az UTE-s lányok, s így Nagy Orsolya - a párbajtőrben duplázó Révész Júliához hasonlóan - egyéniben és a csapatban is aranyérmes lett.

Eredmények, női tőr:
elődöntő:
MTK - UTE 45-24
Csata - BHSE 44-43
a 3. helyért:
BHSE - UTE 45-19
döntő: MTK - Csata 45-20

végeredmény:
1. MTK (Mohamed Aida, Kovács Éva, Nattán Sarolta, Juhász Adél, Mácsai Anita)
2. Csata
3. BHSE

férfi tőr:
elődöntő:
MTK - Törekvés 45-30
Csata - UTE 45-40
a 3. helyért:
UTE - Törekvés 45-42
döntő: MTK - Csata 45-42 - az MTK-t kizárták

végeredmény:
1. Csata (Berjozkin Anton, Szabados Gábor, Nagy András, Szabados Kristóf, Glatt Andor)
2. -
3. UTE

női kard:
elődöntő:
UTE - GEAC 45-18
Csata - BSE 45-41
3. helyért:
BSE - GEAC 45-39
döntő: UTE-Csata 45-42

végeredmény:
1. UTE-Selectrade (Nagy Orsolya, Minda Szilvia, Sznopek Gabriella, Gáborján Rita)
2. Csata
3. BSE

Az ob-t a BHSE és a BVSC három-három aranyéremmel zárta, az UTE és a Vasas két-két, az MTK és a Csata egy-egy elsőséget szerzett.

Fábik Tibor