Vágólapra másolva!
Tíz olimpiai bajnok indul a jövő héten csütörtöktől vasárnapig tartó debreceni tornász Európa-bajnokságon. Az athéni olimpián kiadott 36 éremből 20 maradt Európában, és csupán négyen hiányoznak majd a Főnix-csarnokból.

Az ötkarikás bajnokok közül a görög Tambakosz (gyűrű), az ukrán Honcsarov (korlát), az olasz Cassina (nyújtó), míg a nőknél mind a négy szer athéni aranyérmese szerepelni fog: a román Ponor (talaj, gerenda) és Rosu (ugrás), valamint a francia Lepennec (felemáskorlát). Mivel az olimpiai bajnok román női csapatból Debrecenben lesz Sofronie is, összesen hét athéni győztes jut szóhoz a mezőnyben.

Ám Sydney és Atlanta (!) bajnokai is képviseltetik magukat. 2000-ben a román Urzica (lólengés) és az orosz Zamolodscsikova (ugrás, talaj), 1996-ban pedig az orosz Krjukov a csapatban diadalmaskodott.

Azonban nem csak a versenyzők között lesznek ötkarikás aranyérmesek. Az ukránok edzője, Korobcsinszkij, valamint egyik bírójuk, Miszjutyin 1992-ben, Barcelonában győzött csapatban a FÁK színeiben.

A címvédők közül hárman nem lesznek jelen: a korláton győztes ukrán Zozulja, a női összetett győztese, a súlyos sérüléssel kezelt honfitárs Kozics, valamint a tavaly visszavonult, felemáskorláton diadalmaskodó, s már életében legendává nőtt orosz tornász, Horkina.

Debrecenben a férfiak között 33, a nőknél pedig 34 ország indít versenyzőt. Így összesen 34 nemzetből 157 férfi és 101 nő lép a szerekhez. A férfiaknál a nyújtó a legkedveltebb: ezen 105-en próbálkoznak. A hölgyek a talajt és a gerendát favorizálják: mindkét számban 93-an indulnak.

A férfi mezőny legfiatalabbja az 1988. áprilisában született lett Jzmodenov. A legidősebb kiválasztásával bajban vannak a szervezők, mivel az európai szövetség adatai szerint a cseh Boltnar 1957-ben, a dán Jansen pedig 1963-ban látta meg a napvilágot. Ez azonban elírás lehet, így az 1973 februárjában született bolgár Jovcsev lehet a korelnök.

A nők átlagéletkora nagyon alacsony, a mezőny kétharmada 1987 és 89 között született. A legfiatalabb a finn Lappeteilainen, ő 1989. decemberi. A hölgyeknél is bolgár a legidősebb: Rangelova idén lesz 27 éves.

A viadalra eddig 147 újságíró kapott akkreditációt, s az Eb iránt a kínai és a japán média is érdeklődik.

a magyar csapat
férfiak: Gál Róbert (talaj, ugrás) Berki Krisztián (lólengés) Hetrovics Marcell (talaj, ugrás, lólengés, gyűrű, korlát, nyújtó) Horváth Csaba (korlát, nyújtó) Király Roland (talaj, gyűrű), Fekete Levente (lólengés, gyűrű)
nők: Szarka Krisztina (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát) Simon Ágnes (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát) Péntek Tünde (talaj, gerenda, felemáskorlát)